Bursele americane au inregistrat un raliu pe final de sesiune in timp ce dolarul a scazut. Principala motivatie: declaratia oficiala a Federal Reserve in urma sedintei Comitetului Federal. In mai putin de o jumatate de ora indicele Dow Jones a inregistrat un nou record istoric iar cotatia euro fata de dolar a depasit pragul de 1,3000.

Mult asteptata sedinta a Federal Reserve s-a incheiat. La 21:15 (ora Bucurestiului) a fost facut public comunicatul oficial. Decizia de a lasa neschimbata dobanda de referinta la dolar la 5,25% nu a luat pe nimeni prin surprindere. Ceea ce a miscat pietele insa a fost textul declaratiei oficiale si mai ales schimbarile facute fata de precedenta declaratie de la sedinta din Decembrie.

Piata estima ca Fed-ul va mentiona ca economia americana se prezinta mai bine in prezent decat in lunile trecute, dar in acelasi timp, era pus in pret un limbaj destul de dur in ceea ce priveste inflatia. In cea mai mare parte estimarile s-au dovedit a fi corecte.

Fed-ul a operat doua modificari importante in textul declaratiei oficiale. In ceea ce priveste sectorul imobiliar acesta da, conform Fed, semne de stabilizare (fata de o “scadere substantiala” cum era textul din Decembrie).

In acelasi timp indicatorii inflatiei “core” (din care s-au extras alimentele si energia) s-au imbunatatit (fata de luna trecuta cand erau vazuti “la un nivel ridicat”).

Se pot desprinde cateva aspecte de aici: economia e pe calea cea buna, una dintre cele mai puternice temeri in ceea ce priveste cresterea economica (sectorul imobiliar) nu mai reprezinta, cel putin pentru moment, un pericol iar inflatia da semne ca se inscrie pe traiectoria dorita, motiv pentru care oficialii Fed nu au considerat necesar sa adopte un limbaj dur in aceasta privinta.

Absenta acestui tip de exprimare nu a fost de bun augur pentru dolar, acesta scazand rapid fata de celelalte monede majore. Dolarul a inchis la 1,3033 fata de euro, la 120.66 fata de yenul japonez, la 1,9640 fata de lira sterlina si la 1,2435 fata de francul elvetian.

In schimb, cele afirmate de Fed au fost pe placul investitorilor din pietele de capital americane, acestea inregistrand un raliu de toata frumusetea pe final de sesiune.

Miercuri 31 Ianuarie pietele de capital din Statele Unite au inchis cu o crestere importanta: Dow Jones +98,38 puncte, adica 0,79% la 12.621,69 (dupa ce a atins intra-day valoarea de 12.657,02, un nou record istoric), S&P500 +0,66% la 1.438,24, in timp ce indicele de tehnologie Nasdaq100 a crescut 0,82% la 1.792,28.

In schimb Europa nu a putut participa la raliu, sesiunea de tranzactionare incheindu-se inaintea comunicatului Fed. DAX30 din Germania a inchis “pe zero” la 6.789,11 puncte, indicele pan-european EuroStoxx50 a scazut 0,40% la 4.178,54, in timp ce FTSE100 de la Londra a scazut 38,90 puncte, adica 0,62% la 6.203,1.

Este posibil ca bursele din Europa sa recupereze Joi dimineata, dar trend-ul intra-day va fi mult influentat de felul cum evolueaza bursele americane aflate in fata a doua vesti publicate dupa inchiderea sesiunii din Statele Unite.

Google a anuntat rezultatele financiare trimestriale. Compania a realizat un castig pe actiune de 3,18 dolari (fata de 2,91 estimari) si venituri de 3,21 miliarde (fata de 3,14 estimari). Rezultatele publicate sau fost bune, dar nu suficient de bune pentru investitorii care mizasera pe o crestere mult mai substantiala a veniturilor.

Ca urmare, cotatia Google a scazut “after-hours” 2,05% la 491,20 dolari.

Vestea buna a venit de la Dell. Desi oficialii au anuntat ca rezultatele financiare vor fi sub estimarile initiale, faptul ca au operat schimbari majore in conducere (Michael Dell, fondatorul companiei, il va inlocui pe Kevin Rollins, actualul CEO) a trimis “after hours” cotatia Dell la 25,30 dolari, adica +4,46%.

Cotatia contractului futures pe petrolul Crude cu expirare in Martie (tranzactionat la NYMEX) a crescut 1,77% la 57,98 dolari pe baril, mai ales datorita estimarilor ca in regiunea nord-estica a Statelor Unite (unde se inregistreaza cel mai mare consum pentru incalzire, aproximativ 80% din necesarul SUA), temperaturile vor fi mai scazute decat media anuala pentru prima parte a lunii Februarie.

Calendarul macroeconomic de pana la finele saptamanii va cuprinde: indicatorul PCE (Personal Consumption Expenditures), datele despre bunurile de folosinta indelungata (valoarea revizuita pentru luna Decembrie), datele despre noile locuri de munca ce s-au creat in luna Ianuarie, rata somajului si indicele sentimentului consumatorului elaborat de Universitatea din Michigan.

Va voi tine la curent...

dezbate pe blogul lui Liviu Moldovan