E suficient sa apara o stire, chiar neconfirmata, un zvon si preturile in imobiliare o iau razna. Fara sens la prima vedere, dar e cert ca interesul strainilor pentru proprietatile de pe „Riviera“ muntenegreana este tot mai aprins. Lumea buna se imbulzeste sa cumpere terenuri, case, vile la preturi de-a dreptul fabuloase pentru un speculator roman.

Se spune ca, recent, Michael Douglas si Catherine Zeta- Jones ar fi vizitat Muntenegru in cautarea unei resedinte. In noiembrie anul trecut, pre-sa locala a relatat despre cumpararea de catre Ralph Schumacher, pilotul german de Formula 1, a vilei Galeb din Herceg Novi, apartinand fostului presedinte iugoslav Josip Broz Tito.

In Muntenegru, miliardari britanici, dar mai ales rusi (Roman Abramovici, Oleg Deripaska sau primarul moscovit Lujkov) sunt proprietari de terenuri si locuinte. Relevante pentru trendul modei turistice sunt si ultimele aventuri ale agentului 007. In Casino Royale, James Bond face un tur al locurilor la moda plimbandu-ne prin Bahamas, Venetia si Muntenegru.

Includerea acestei mici tari ex-iugoslave in geografia aventurilor lui Bond probabil a fost intamplatoare. Cert este ca iesirea Muntenegrului din uniunea cu „recalcitranta“ Serbie (2006) a dat startul invaziei investitorilor, care au inceput sa cumpere tot ce inseamna proprietati imobiliare.

Cu o populatie care nu depaseste 630.000 de oameni, adica circa trei sectoare din Bucuresti, vorbitoare de sarba si shtokaviana (dialect al slavilor de sud), Muntenegru a inceput sa se bucure de maxim interes si din partea VIP-urilor internationale, iar specula cu terenuri si case de vacanta a inflorit.

Incercand sa puna frau cresterii preturilor, autoritatile muntenegrene fac tot posibilul sa franeze avantul developerilor si investitorilor straini. Regimul de inaltime si aspectul arhitectural al noilor proiecte a fost reglementat mai strict, iar incepand cu 1 ianuarie 2007 investitorii sunt chestionati in legatura cu provenienta banilor.

Totusi, impingerea constructorilor cat mai departe de tarm, evitarea transformarii celor 280 km de litoral intr-o zona de santier si explozia preturilor sunt din ce in ce mai greu de evitat. Pe piata muntenegreana are loc un adevarat boom imobiliar.

Budva-Bar imobiliar

Industrializarea masiva a ocolit aceasta fosta republica iugoslava. De aceea, astazi, Muntenegru este practic lipsit de mari intreprinderi industriale, fiind o tara curata din punct de vedere ecologic, cu perspective mari in dezvoltarea turismului. Analistii locali spun ca, in urmatorii ani, tot ceea ce inseamna investitii se va materializa in turism si dezvoltarea turismului.

Pana si fondurile europene asteptate de Muntenegru vor avea ca destinatie dezvoltarea infrastructurii de turism, inclusiv a celui rezidential.

In prezent, investitiile si tranzactiile imobiliare pulseaza in regiunea cuprinsa intre orasele Budva si Bar. In zona sunt foarte multe golfulete naturale, plajele de nisip sunt rare, iar caracteristica generala a proprietatilor imobiliare e dimensiunea mica (nu modesta) a vilelor, caselor si terenurilor.

De fapt, lipsa „gigantismului“ in arhitectura reprezinta principalul atu al regiunii.

Muntenegrenii prefera zonele Budva, insula Sf. Stefan, Petrovac, Kotor, Herceg Novi si Igolo. Dintre locatiile enumerate, cele mai populare sunt Budva si Herceg Novi. Prima este un oras cu aproximativ 60.000 de locuitori, o mare statiune turistica si care se bucura de un avantaj ascendent in comparatie cu Herceg Novi: se afla intr-un golf protejat, cu apa mai calda si curata.

Integral in Saptamana Financiara