Bursele internationale au inregistrat din nou o sesiune fara prea mari schimbari fata de sesiunea precedenta. Investitorii nu par decisi nici sa contribuie la continuarea trend-ului crescator, nici sa isi ia profitul acasa. Practic, raliul pietelor de capital da semne de oboseala.

Si este si normal sa fie asa! Bursele au inregistrat cresteri sanatoase in perioada recenta, iar analiza grafica arata o tendinta de supracumparare, cel putin pe termen scurt. In plus, sezonul raportarilor financiare trimestriale se apropie de sfarsit.

Desi cea mai mare majoritate a companiilor au publicat rezultate care au depasit estimarile, totusi acest aspect nu a putut determina continuarea cresterii, mai ales ca “outlook-ul” furnizat s-a situat in multe cazuri sub dorintele pietei.

Prin urmare, nu apar multe puncte de sprijin pentru aceste cotatii inalte. O mare parte din investitori se gandesc ca poate o corectie ar fi necesara. Si totusi, de ce nu a aparut inca? De ce se codesc investitorii sa vanda?

Exista doua posibile motivatii. Datele macroeconomice publicate in ultimele luni au aratat limpede ca economia globala functioneaza cu motoarele turate. Este posibil ca turatia acestora sa scada in 2007, dar acest aspect nu va face altceva decat sa determine bancile centrale (mai putin Fed-ul) sa intrerupa seria ridicarilor de dobanda. Ceea ce, din punctul de vedere al pietelor de capital, nu e rau deloc!

Al doilea argument tine de imensa cantitate de bani existenta in piete, numai buni sa fie pusi la treaba. De aceea atunci cand o parte a investitorilor decid sa vanda, apar repede altii care de-abia asteapta sa cumpere la un nivel mai mic. In perioada recenta, de cele mai multe ori dupa 2-3 zile de scadere a burselor, indicii au recuperat extrem de rapid terenul pierdut, tocmai din acest motiv.

Pana la urma, mai devreme sau mai tarziu, o corectie de macar 4-5% tot va aparea. Ca o parere personala: cu cat mai devreme, cu atat mai bine! Altfel exista riscul ca tensiunile din piata sa se acumuleze pana la un nivel de la care nu ne vom mai plange de inexistenta volatilitatii, ci din contra, de prea multa volatilitate.

In acest caz, excesul de volatilitate va induce la o crestere abrupta a risk-premium-ului asociat activelor financiare. Ecuatia e simpla: daca exista un risc suplimentar atunci randamentul trebuie sa creasca pe masura si automat pretul activului scade. Este exact ca la instumentele de trezorerie: pretul variaza in sens invers cu randamentul.

Sa tinem pumnii stransi ca sa nu vedem prea curand un exces de volatilitate...

Marti 06 Februarie indicele Dow Jones a inchis la 12.666,31 puncte, adica +0,04%, S&P500 +0,07% la 1.448,00, iar indicele de tehnologie Nasdaq100 a inchis intr-o usoara scadere la 1.793,06 puncte, adica -0,13%.

Si Europa s-a inscris pe acelasi non-trend: DAX30 din Germania a inchis “flat” la 6.875,70 puncte, indicele pan-european EuroStoxx50 +0,14% la 4.233,47, in timp ce FTSE100 a reusit sa creasca 0,45%, adica 28,4 puncte la 6.346,30.

British Petroleum a anuntat rezultatele finanaciare trimestriale. Profitul companiei a inregistrat o scadere de 22% a profitului net pentru ultimul trimestru al anului 2006. Printre principalele motivatii aduse au fost: declinul productiei, scaderea pretului la gazele naturale si reducerea marjei de profit la rafinare.

Compania a realizat un profit net de 2,88 miliarde de dolari, adica 14,9 centi pe actiune (fata de 3,69 miliarde respectiv 17,7 centi in aceeasi perioada din 2005). Cotatia British Petroleum a scazut astazi 1,20% la 535 pence.

In Statele Unite, actiunile General Motors au crescut 2,20% la 33,43 dolari in urma anuntului de acordare a unui dividend pentru primul trimestru in valoare de 0,25 dolari pe actiune. Decizia a surprins placut investitorii, data fiind situatia financiara destul de precara a companiei, dar si a intregului sector din Statele Unite.

Dolarul a inchis sesiunea in scadere la 1,2980 fata de euro, la 120,08 fata de yenul japonez, la 1,9708 fata de lira sterlina si la 1,2400 fata de francul elvetian.

Cotatia contractului futures pe petrolul Crude cu expirare in Martie (tranzactionat la NYMEX) a realizat o sesiune “la indigo” cu cea precedenta. A oscilat intre un maxim la 59,99 si un minim la 58,50, inchizand in crestere cu 0,58% la 59,08 dolari pe baril.

Faptul ca a doua incercare de a sparge pragul de 60 de dolari pe baril nu s-a soldat cu un succes a determinat retragerea cotatiei. Totusi, aceasta a inchis in crestere mai ales datorita faptului ca prognozele meteo indica o vreme cu temperaturi sub media anuala in regiunea de Nord-Est a Statelor Unite, care contribuie cu aproximativ 80% din consumul national pentru incalzire.

Calendarul macroeconomic de Miercuri va cuprinde datele despre productivitate si costul cu forta de munca din Statele Unite (estimate sa creasca cu 1,8%, respectiv 2,1%).

Va voi tine la curent...

dezbate pe blogul lui Liviu Moldovan