A fost a doua sesiune consecutiva in care principalele monede au avut un comportament diferit fata de dolar. Un fenomen mai rar intalnit, ceea ce induce ideea ca are loc o realocare a portofoliilor. In ceea ce priveste pietele de capital, acestea au dat din nou semne ca raliul a obosit.

Dolarul a scazut fata de euro la 1,3038 si fata de yen la 121,03, dar a crescut in raport cu lira sterlina si francul elvetian la 1,9580, respectiv 1,2458.

Sedinta ECB de astazi nu a provocat surprize in piete. Dobanda a ramas neschimbata la 3,5% dar Jean Claude-Trichet a readus pe tapet sintagma cu “vigilenta puternica”. Deci sunt 99,99% sanse ca la urmatoarea sedinta din luna Martie oficialii ECB sa ridice dobanda la euro cu 0,25% la 3,75%.

Piata pusese deja in pret aceasta, motiv pentru care atentia investitorilor s-a abatut asupra conferintei de presa, incercand sa intuiasca daca si cand va avea loc ridicarea dobanzii la 4%. Aici, asa cum ne asteptam, Jean-Claude Trichet nu a dat detalii, dar a mentionat cateva aspecte interesante.

Decizia de a reinclude sintagma “vigilenta puternica” in text a fost unanima, iar semnificatia ei a ramas neschimbata. Adica odata cu reintroducerea ei dupa doua sau trei luni de absenta se soldeaza cu o majorare a dobanzii.

Despre viitorul politicii monetare nu a dat detalii si a afirmat ca ECB nu are o politica prestabilita, ea depinzand mult de datele macroeconomice care apar intre sedinte.

Insa, cel mai interesant aspect a fost acela referitor la trend-ul inflatiei. Jean-Claude Trichet vede inflatia scazand in lunile urmatoare ca urmare a scaderii pretului la energie, dar ca aceasta va creste pe final de an.

Conform estimarilor ECB presiunile salariale, cresterea lichiditatii din piata (agregatul M3) si o posibila crestere a costurilor energetice si la materii prime sunt principalele cauze pentru reluarea trend-ului inflationist pe final de an.

Rezumand, tonul a fost “hawkish” (indicand noi cresteri ale dobanzii) deci este extrem de posibil ca euro sa ajunga sa poarte 4% dobanda in acest an, dar momentul in care va fi efectuata a doua ridicare a dobanzii este inca neclar. Motiv pentru care cotatia EURUSD a inregistrat doar o crestere modesta, fara sa sparga banda de tranzactionare recenta.

Lira sterlina a pierdut teren fata de dolar ca urmare a faptului ca Banca Angliei a lasat dobanda neschimbata la 5,25%. Desi era pusa in pret aceasta decizie, se pare ca o parte din investitori sperau la o ridicare a dobanzii si, dupa anuntul oficial, acestia si-au lichidat pozitiile Long.

Yenul a scazut a doua zi consecutiva fata de dolar, dar si fata de Euro, la 157,81. Piata, speriata acum cateva zile ca intalnirea G7 se va solda cu un text oficial care va cuprinde un avertisment adus Japoniei referitor la scaderea yenului, isi reconstruieste acum pozitiile Short pe yen.

Desi oficialii europeni tin mult la acest demers, sansele unei astfel de declaratii comune au devenit din ce in ce mai mici in urma semnalelor date de Satele Unite si Canada care nu s-au aratat ingrijorate de scaderea yenului.

Joi 08 Februarie bursele americane au deschis puternic pe minus, dar pe final de sesiune au recuperat terenul pierdut. Dow Jones a scazut 29,24 puncte, adica 0,23% la 12.637,63, S&P500 -0,3% la 1.448,31, iar indicele de tehnologie Nasdaq100 a inchis “flat” la 1.810,54 puncte.

Europa in schimb, a inregistrat o performanta mai slaba: DAX30 din Germania a scazut 38,83 puncte la 6876,73, adica 0,56%, indicele pan-european EuroStoxx50 -0,59% la 4.225,92, in timp ce FTSE100 a scazut 0,36%, adica 23,10 puncte la 6.346,40.

Cotatia contractului futures pe petrolul Crude cu expirare in Martie (tranzactionat la NYMEX) a crescut 3,34% la 59,64 dolari pe baril, cea mai ridicata inchidere de sesiune din acest an. Cresterea s-a produs pe final de sesiune si are ca motiv principal reducerea capacitatilor de extractie si productie din Statele Unite.

Ca urmare a unui incendiu la o platforma de exploatare a zacamintelor de petrol si gaze naturale din California detinuta de Occidental Petroleum si care s-a soldat cu inchiderea a 95% din productie, compania a declarat starea de forta majora.

In plus, zvonurile din piata cu privire la aparitia unor probleme la repunerea in functiune a unei rafinarii Valero din Texas, precum si prognozele meterologice care indica temperaturi mult sub media anuala in zona de N-E a Statelor Unite au contribuit suplimentar la cresterea cotatiei.

Calendarul macroeconomic de Vineri va fi ca si inexistent. Motiv pentru care atentia investitorilor se va abate asupra intalnirii G7 de la Essen, Germania.

Va voi tine la curent...

dezbate pe blogul lui Liviu Moldovan