Efervescenta mall-urilor a inceput sa cuprinda intreaga tara. Putine sunt orasele mari in care sa nu existe, in proiect sau gata facut, un mall. Mai nou, investitorii au pus ochii si pe micile orase, cu populatie care cu greu depaseste 60.000 de locuitori fiecare. Vom vedea ce urmeaza. Nu mai e mult si mall-ul va lua locul crasmei rurale?

In Bucuresti, inghesuiala pe metru patrat de mall construit este mare. E si firesc. Comparativ cu alte capitale est-europene, mall-urile noastre sunt mai putine, mai aglomerate si mai rasfirate. Insa aceasta situatie este pe cale sa se schimbe radical.

Fata de situatia actuala, cu un stoc de circa 150.000 mp de spatii comerciale moderne, in urmatorii trei ani pe raza orasului se vor mai des-chide mall-uri totalizand circa 450.000 mp, din care, in 2008, se asteapta livrarea a circa 288.000 mp.

Conform proiectelor aflate in derulare, vor fi inaugurate zece mall-uri, patru parcuri de retail, numeroase supermarketuri si hipermarketuri cu galerii comerciale. Urmeaza sa fie deschise incepand cu anul viitor (2008) shopping mall-urile Galleria Bucharest, Sun Plaza, Liberty Centre si Cotroceni Park, toate cumuland o suprafata de peste 220.000 mp.

Din mare in mai mare

Principala caracteristica a proiectelor in pregatire in Bucuresti este gigantismul. Parca in ciuda investitorilor care se plang de faptul ca parcelele de teren disponibile in Capitala sunt tot mai mici, developerii a trei dintre cele patru mall-uri mentionate si-au propus sa faca niste centre uriase.

Cotroceni Park, de exemplu, va cuprinde peste 250 de magazine, un hipermarket, o zona de restaurante, sala de fitness, 20 de sali de cinema si un cinematograf IMAX (3D), totul pe o suprafata de 60.000 mp. Adica dublu fata de cat ocupa acum Bucharest Mall din Vitan.

O suprafta inchiriabila similara va avea si un alt megaproiect - Galleria Bucharest. Mall-ul, localizat in zona lacului Plumbuita, va avea 250 de magazine, 10 sali de cinema, 2.000 de locuri de parcare si tot ce trebuie unui centru de acest tip.

Sun Plaza, o alta investitie mare din sudul Capitalei, va avea o suprafata construita de circa 208.000 mp si o arie inchiriabila de 76.000 mp. Mall-ul va gazdui primul magazin de bricolaj BauMax din Romania, al treilea hipermarket Cora, un nou magazin Mobexpert si va oferi 2.000 locuri de parcare.

Un alt proiect, in comparatie cu care mall-ul din Vitan pare mic, este Baneasa Shopping City (peste 65.000 mp). Centrul comercial se afla in Zona Comerciala Baneasa, fiind prevazut sa fie inaugurat la sfarsitul anului viitor. Pana acum, in Baneasa s-au deschis Carrefour, galeria comerciala Feeria, Metro, Bricostore si Mobexpert. Urmeaza IKEA, Motor City showroom si Baneasa Shopping City.

Insa recordul recordurilor, asa cum spune si inspiratul sau nume, pare sa fie detinut, in acest moment, de Colosseum Shopping Center. Diferenta dintre Colosseumul din Chitila si originalul de la Roma tine de natura spectacolului oferit.

Amfiteatrul roman oferea „paine si spectacole“ gratis, Colosseum-ul bucurestean va fi cel mai mare complex comercial din Bucuresti si probabil din sud-estul Europei.

Mall-ul va fi construit de Nova Imobiliare in parteneriat cu NAI Property Partners si cu alte doua concerne in nord-vestul Capitalei (sectorul 1), pe Soseaua Chitilei.

Proiectul de 450 milioane euro va oferi, pe langa cel mai mare mall, un retail park cu magazine de tip hipermarket, DIY, mobila, electronice, precum si un mare magazin cu articole sportive. Intinzandu-se pe o suprafata de teren de peste 600.000 mp, cu cei 120.000 mp spatii inchiriabile si 6.000 locuri de parcare, Colosseum va fi cu adevarat cel mai mare.

Provincia, sedusa si cucerita

In 2007, vor fi deschise cinci centre comerciale de 10.000 mp in Bucuresti, Alba Iulia, Tg.-Mures, Brasov si Vaslui si un mall de 20.000 mp in Bacau (Arena Shopping Center). Primul mall din reteaua Euromall va fi lansat in aprilie la Pitesti (20.500 mp), altor trei urmand sa li se dea startul la Ploiesti, Craiova si Galati.

Euromall este o marca detinuta de compania franceza Union Investitii, care va deschide mai multe centre comerciale in Romania. Compania a pus piatra de temelie a unui mall la Galati, care va avea 25.000 mp si care necesita o investitie de 45 milioane de euro.

Mall-ul va cuprinde 220 de magazine, sapte sali de cinema si un supermarket de 2.500 mp, iar lucrarile vor fi finalizate in octombrie 2008. La sfarsitul acestui an urmeaza sa se deschida un Euromall in Pitesti, investitia ridicandu-se la 30 milioane euro.

Mall-ul va cuprinde 170 de magazine, un supermarket in suprafata de 2.500 mp, sapte sali de cinema, farmacie, restaurante, cafenele, cazino, bowling etc.

Integral in Saptamana Financiara