Desi a fost prinsa ca a facut afaceri paguboase pentru stat, una dintre cele 12 firme ale "baietilor destepti" intermediare de energie electrica isi duce mai departe afacerile, nestingherita. Este vorba despre Icpe Electrocond Technologies, care a cumparat energie ieftina de la Rovinari si a vandut-o la Electrica mult mai scump, conform Ministerului Economiei.

Cu ajutorul AVAS, acum Icpe Electrocond a gasit un alt os de ros: ICEPALV, unul dintre cele mai profitabile institute de cercetare, unic in Romania, cu o traditie de peste un secol. Produce lacuri si vopsele de ultima generatie, la standarde europene, are sute de brevete si este singurul furnizor de vopsele speciale pentru Centrala de la Cernavoda.

In plus, are in derulare zeci de contracte de cercetare. Ghinionul sau: este amplasat la intrarea pe Autostrada Soarelui, o zona extrem de vanata de samsarii imobiliari. Cei 3.500 de metri patrati ai sai l-au facut o prada sigura.

AVAS s-a hotarat sa-l privatizeze. Pe motiv ca, in urma cu cativa ani, s-a desprins din ICPE, un institut de cercetare foarte mare, Electrocond a participat la licitatie, contra asociatiei salariatilor. Licitatia a fost insa "manarita", spun salariatii. In primul rand, diferenta dintre Electrocond si asociatia salariatilor a fost suspect de mica (1,8 puncte din 100!).

In al doilea rand, caietul de sarcini ar fi fost facut special pentru a permite Electrocond sa participe ca orice alt institut de cercetare. De pilda, in caiet nu se specifica nicaieri faptul ca participantii la licitatie trebuie sa aiba neaparat experienta in cercetarea lacurilor si vopselelor sau macar intr-o ramura inrudita, asa cum ar fi normal.

Mai mult, in nici unul dintre actele depuse la AVAS nu apare faptul ca Electrocond ar avea o cat de mica legatura cu lacurile si vopselele. A fost acceptat fiindca a declarat ca face cercetare si... condensatori electrici.

Integral in Gandul