Aproximativ 681.000 de clienti utilizau, la sfarsitul anului 2006 noile tehnologii de comunicatie

Dupa aproape doi ani de la lansare pe piata romaneasca, telefonia mobila de generatia a treia (3G) a reusit sa atraga numai 3,89% din totalul de aproximativ 17,5 milioane de clienti ai telefoniei mobile. Costurile relativ ridicate la abonamentele 3G, dar si la terminalele compatibile orienteaza aceste servicii in special catre reprezentantii mediului de afaceri.

"Adoptia 3G va fi accelerata foarte mult si de accesibilitatea terminalelor, in momentul in care telefoanele mobile cu capacitati 3G vor fi disponibile utilizatorilor la preturi mai reduse", a explicat, pentru Adevarul, Liliana Solomon, CEO Vodafone Romania.

Si Andra Calin, corporate&data services manager la Orange Romania, estimeaza ca piata 3G se va dezvolta pe masura ce acoperirea retelei 3G va creste, gama de terminale compatibile 3G se va diversifica, iar pretul va deveni accesibil pentru un segment mai mare de clienti.

Cu cinci ani in urma tarilor vest-europene

Serviciile 3G au ajuns in tara noastra cu aproximativ cinci ani mai tarziu fata de tarile vest-europene, iar Vodafone a fost primul operator care le-a lansat, in aprilie 2005.

Cu toate ca intarzierea se resimte, in prezent, in numarul scazut de utilizatori, reprezentantii operatorilor de telefonie mobila sunt de parere ca a prezentat avantajul experientei indirecte al impactului noii tehnologii pe celelalte piete.

"Acest decalaj s-a dovedit in avantajul utilizatorilor romani, deoarece s-au "ars", practic, multe etape pe care pietele dezvoltate au fost nevoite sa le parcurga pana cand investitiile in tehnologia 3G si-au dovedit eficienta si utilitatea", subliniaza oficialul Vodafone.

La sfarsitul lui decembrie 2006, Vodafone numara 298.000 de clienti in reteaua 3G, in timp ce Orange avea 383.000 de clienti broadband (EDGE + 3G), depasind previziunile initiale de 250.000 de utilizatori broadband.

Decalajul fata de tarile din Europa de Vest se resimte si in acoperirea la nivel national. De exemplu, serviciile 3G broadband (HSDPA) (n. red.

- care permit accesul clientilor la internet in banda larga, la viteze de pana la 1,4 Mb/s, de patru ori mai mari fata de viteza furnizata de 3G), asigurate de Vodafone, sunt disponibile in momentul de fata in sapte orase din tara (in Bucuresti, Cluj-Napoca, Brasov, Constanta, Craiova, Timisoara, si Iasi) si in 21 de tari in roaming, in timp ce Orange anunta pentru acest an lansarea tehnologiei

HSDPA. Reteaua 3G dezvoltata de Orange este disponibila in 20 de orase, iar EDGE are acoperire nationala.

Integral in Adevarul