Uniunea Europeana a amenintat joi gigantul american Microsoft, cu amenzi de pana la trei milioane de euro pe zi, deoarece producatorul de software nu a pus la dispozitia concurentilor sai documentatia tehnica necesara pentru a dezvolta programe informatice compatibile cu sistemul de operare Windows, potrivit editiei online a publicatiei Business Week.

“Aceasta este o companie care, aparent, nu vrea sa se conformeze deciziilor antitrust”, a decarat Jonathan Todd, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene.

Potrivit unei masuri antitrust, Comisia Europeana a cerut, in martie 2004, companiei americane sa divulge, in termeni rezonabili si nediscriminatori, documentatia tehnica necesara competitorilor sai pentru a dezvolta programe informatice compatibile cu sistemul de operare Windows.

Reprezentantii Comisiei Europene au dat publicitatii joi un document potrivit caruia nu s-au inregistrat progrese importante in aceasta privinta.

Termen de patru saptamani pentru Microsoft

“Comisia Europeana apreciaza ca nu s-au inregistrat progrese importante in ceea ce priveste depunerea documentatiei tehnice cerute. Prin urmare, sunt nevoita sa iau masuri pentru a fi siguri ca Microsoft va respecta regulile europene in domeniul concurentei”, a declarat Neelie Kroes, comisarul european pentru concurenta.

Microsoft are patru saptamani sa se conformeze cerintelor Uniunii Europene. Dupa acest termen, UE ar putea impune sanctiuni de pana la trei milioane de euro pe zi, a mai spus Jonathan Todd.

In anul 2004, autoritatile antitrust au gasit Microsoft vinovata de incalcarea legii concurentei prin abuz de pozitie dominanta. La vremea respectiva, compania a primit o amenda record de 497 milioane de euro.

Autoritatile europene au aplicat inca o amenda producatorului de software in luna iulie a anului trecut, in valoare de 280 de milioane de euro, pentru furnizarea de informatii incomplete.