Compania Nokia, prin divizia Nokia NetAct, va furniza operatorului RDS&RCS echipamente si servicii pentru crearea retelei de telefonie de generatia a treia, potrivit unui comunicat al companiei finlandeze.

De asemenea, Nokia NetAct va planifica si implementa reteaua 3G a operatorului, va asigura managementul de proiect, asistenta tehnica si pentru clienti, reparatii de hardware si servicii de instruire a personalului.

"Intrarea rapida pe piata si eficientizarea costurilor sunt foarte importante in lansarea serviciilor 3G ale RDS&RCS in Romania. Calitatea echipamentelor si serviciilor furnizate de Nokia ne ofera suportul necesar pentru atragerea de clienti si oferirea de servicii mobile 3G de calitate", a declarat Alexandru Oprea, presedintele RCS&RDS.

RCS&RDS a lansat, in aceasta saptamana, serviciul de comunicatii mobile de generatia a treia Digi.Tel, dupa ce a indeplinit prima etapa de testare a functionalitatilor serviciilor 3G, urmand ca in urmatoarele luni sa fie extinsa reteaua in mai multe localitati din tara.

In luna octombrie 2006, RCS & RDS impreuna cu Zapp au castigat concursul, organizat de IGCTI in 2006 pentru ultimele doua licente 3G. Licenta este valabila 15 ani si poate fi prelungita, fara taxe suplimentare, inca zece ani. Operatorul trebuie sa ceara, in acest caz, prelungirea valabilitatii licentei cu cel putin sase luni inainte de expirare.

La concursul organizat de IGCTI au mai participat Cosmote Mobile Telecommunications si Societatea Nationala de Radiocomunicatii Radiocom.

Primii detinatori de licente 3G din Romania sunt companiile Vodafone Romania si Orange Romania. La sfarsitul lui decembrie 2006 Vodafone Romania estima 250.000 clienti. Orange Romania estima tot la finele lui 2006, in jur de 250.000 de clienti EDGE si 3G.