Parlamentul bulgar a respins vineri o motiune de cenzura impotriva guvernului de stanga pe tema domeniului sanitar, considerat de opozitie haotic si corupt.

Dintre deputati, 163 au votat impotriva motiunii si numai 60 in favoarea ei, salvand astfel alianta de guvernare care se confunta cu cea de-a doua motiune de neincredere de cand a preluat puterea, in urma cu un an si jumatate, relateaza agentiile Reuters si AFP.

Guvernul de coalitie, format din trei partide si condus de socialistul Serghei Stanisev, este sustinut teoretic de 169 de deputati dintr-un total de 240. Unul dintre deputatii majoritatii a votat impotriva guvernului.

In pofida faptului ca Bulgaria a aderat la Uniunea Europeana la 1 ianuarie, actualul Guvern este criticat pe plan intern pentru ca nu a reusit sa imbunatateasca standardul de viata si nu a combatut coruptia din sistemul sanitar, care continua sa fie ineficient.

Premierul Stanisev a declarat ca Guvernul sau va depune eforturi pentru imbunatatirea serviciilor sanitare si a coruptiei din acest sector, negand faptul ca este multumit de reforme.

"Intelegem foarte bine ca Bulgaria nu este o tara perfecta. Perfect nu este nici sectorul sanatatii si nici cel al salariilor", a declarat Stanisev. "Adevarata provocare consta in a aduce tara la standardele europene si vom face acest lucru", a adaugat el.

In prezent, bulgarii pot sa-si aleaga un medic de familie, care este remunerat in functie de numarul de pacienti pe care ii trateaza, iar asigurarile de sanatate reprezinta 6% din veniturile fiecarui salariat. Pentru 2007, bugetul de stat aloca 4,3% din PIB sectorului sanatatii publice.

Sofia depune eforturi pentru depasirea unor carente iregistrate in domeniul vamilor, sistemului sanitar, al educatiei si pentru cresterea nivelului de trai, intr-o tara in care salariul lunar reprezinta doar o treime din salariul mediu european.

Bruxelles-ul a dispus o monitorizare stricta in cazul Bulgariei, amenintand ca daca Sofia nu va combate crima organizata si coruptia, va fi privata de ajutoare europene in valoare de milioane de euro, iar procedurile din tribunalele bulgare nu vor fi recunoscute in alte state membre.