Statele Unite si Coreea de Nord au incheiat marti, la New York, doua zile de negocieri consacrate normalizarii relatiilor bilaterale, iar ambele parti s-au declarat optimiste in legatura cu viitoarele discutii, programate sa aiba loc in Beijing.

Principalul negociator american, adjunctul secretarului de stat, Christopher Hill, a afirmat la sediul Foreign Press Center din Manhattan ca discutiile cu partea nord-coreana au fost “foarte bune” si ele confirma faptul ca negocierile dintre Washington si Phenian sunt “pe calea potrivita”.

Negocierile dintre oficialul american si vice-ministrul de externe nord-coreean, Kim Kye-gwan, au durat mai bine de opt ore si ele s-au desfasurat la Hotelul Waldorf Astoria. Kim este primul reprezentant al guvernului de la Phenian care viziteaza Statele Unite din anul 2000 incoace.

Ambasadorul Hill s-a declarat optimist ca, in urma progreselor inregistrate la New York, cele doua parti vor reusi sa-si indeplineasca obiectivele precizate in acordul incheiat la 13 februarie in timpul convorbirilor la care au mai participat China, Rusia, Coreea de Sud si Japonia.

“As spune ca a existat un sentiment de optimism de ambele parti ca vom trece cu bine peste aceasta perioada de 60 de zile si ca ne vom indeplini obiectivele stipulate in acordul din 13 februarie”, a mentionat adjunctul secretarului de stat american, recunoscand insa ca “urmatoarea runda de discutii va fi mult mai dificila”.

Cat priveste normalizarea relatiilor dintre Washington si Phenian, ambasadorul Hill a sustinut ca ea nu poate fi realizata decat dupa ce nord-coreeni “isi indeplinesc partea ce le revine din acest targ si anume renuntarea completa la programul nuclear”.

Oficialul american a precizat ca negocierile din metropla de pe malul Atlanticului au abordat si alte subiecte de natura politica si legala, inclusiv renuntarea de catre Washington a desemnarii Coreeii de Nord drept “stat ce sponsorizeaza terorismul”.

Chestionat in legatura cu posibilitatea ca prezentele discutii sa esueze la fel ca si negocierile purtate anii trecuti intre cele doua parti, Christopher Hill a afirmat ca acum situatia este diferita datorita presiunii internationale puternice asupra guvernului de la Phenian dupa testele cu racheta efectuate de statul comunist anul trecut.

De asemenea, China joaca un rol decisiv in actuala conjunctura iar oficialii de la Beijing se implica activ in prezentele negocieri.

La randul sau, reprezentantul Phenianului la negocieri, vice-ministrul Kim Kye-gwan, s-a limitat sa declare ca discutiile au fost “bune, constructive si sincere” si ca prefera sa astepte sa vada rezultatele lor inainte sa mai spuna ceva deoarece “altfel n-ar mai avea nici un farmec”.

Discutiile dintre Statele Unite si Coreea de Nord intervin la doar trei saptamani dupa ce Phenianul a anuntat ca va renunta la programul sau nuclear, dupa presiunile comunitatii internationale.

In urma acordului incheiat in februarie, Coreea de Nord trebuie sa inchida reactorul de la Yongbyon si sa permita reintoarcerea inspectorilor Agentiei Internationale pentru Energie Atomica care vor monitoriza respectarea angajamentelor nucleare.

In plus, Coreea de Nord va primi ajutoare energetice de urgenta, iar 50.000 de tone de petrol vor fi trimise spre Phenian in urmatoarele saptamani. Documentul incheiat luna trecuta cere, de asemenea, normalizarea relatiilor dintre Coreea de Nord si Japonia, precum si cooperarea economica in regiunea Asiei de nord-est.

Urmatoarea runda a convorbirilor Grupului celor sase va avea loc la Beijing, pe 19 martie.