Premierul Tariceanu joaca pe cai mari. Decide de unul singur sa nu streseze poporul cu alegeri la timp de referendumuri, face apeluri la partide sa inceteze cu harjoana. Trebuie sa recunosc ca pe mine ma surprinde Tariceanu.

Haideti sa ne amintim de momentul 2004! Cine era Calin Popescu Tariceanu atunci? Un fost ministru CDR care nu candidase niciodata pentru o functie publica de unul singur (a fost ales si reales in Parlament pe lista), destul de sters in garnitura de conducere a partidului.

Daca vreti, Tariceanu era un fel de Puiu Hasotti, Norica Nicolai sau serban Nicolae, acel gen de politician pe care lumea nu l-ar

recunoaste pe strada si doar ziaristii bine informati ti-ar putea spune cu exactitate de ce anume se ocupa.

Apoi viata l-a propulsat unde nici el nu se astepta. Stolojan s-a imbolnavit (sau ce s-o fi intamplat atunci, nu ne-a lamurit niciodata). Momentul succesiunii este lamurit de insusi Stolojan: s-a uitat in jur si Tariceanu i s-a parut cel mai putin prost dintre solutiile posibile. I-a spus: te numesc presedinte interimar!

Ajuns sef al PNL din intamplare si prim-ministru pe voturile lui Basescu, Tariceanu s-a dovedit foarte abil in a-si prelungi puterea. Conflictul sau cu Basescu pune in contradictie nu doar doua tipuri umane diferite, ci si doua modalitati diferite de gestionare a puterii. In acest moment, Basescu este cel mai popular politician in sondaje, dar are potential de aliante mic.

Este izolat in Parlament. De cealalta parte, Tariceanu se pierde in plutonul politicienilor cu incredere mica in sondaje. PNL pierde din electoratul Aliantei D.A. in favoarea PD.

In schimb, Tariceanu se pregateste sa reformeze guvernul de parca ar controla ferm majoritatea parlamentara, este rugat de Dan Voiculescu, din opozitie, sa vina cu alt guvern la Parlament, unde este asigurat ca va fi votat. In fine, le cere ministrilor PD sa plece din guvern daca nu sunt de acord cu el.

Practic, premierul a confiscat executivul, de parca ar fi candidat singur la alegeri si PD ar fi urcat pe parcurs in caruta.

Tariceanu isi permite sa faca toate acestea pentru ca are un potential de aliante mare. Opozitia este concentrata impotriva lui Basescu. De fapt, avem o opozitie selectiva. Dupa scandalul cu biletelul semnat de Tariceanu, Mircea Geoana a declarat vijelios ca va actiona impotriva premierului infractor si a presedintelui tainuitor. Apoi l-a uitat pe infractor si s-a axat pe tainuitor.

Realitatea politica si realitatea din sondaje par a evolua in paralel si in directii opuse. Fictiuni politice ca Partidul Conservator aranjeaza remanieri guvernamentale si initiaza motiuni de succes. Fara popularitate, dar cu marja de manevra in acest Parlament, Tariceanu devine si el tot mai mult o fictiune politica. Adica exista in masura in care ingheata starea de fapt.

El a obtinut deja maximul de putere la care putea spera si orice schimbare politica ii ameninta pozitia. Il tine in sah pe Basescu, este baiatul bun de la guvernare pe care opozitia il simpatizeaza, partidul functioneaza in regim de cetate asediata si orice banuiala de simpatie pro Basescu sau Stolojan aduce cu sine mazilirea.

De aici, si amanarea alegerilor pentru Parlamentul European. Alegerile din mai nu ar fi schimbat mare lucru pe scena interna, dar reprezentau o testare a populatiei in conditii reale.

Intrebarea-cheie este: ce se intampla cu PNL dupa Tariceanu? si cat va rezista Tariceanu in fruntea sa dupa confruntarea cu electoratul? Deocamdata, partidul s-a legat de presedintele sau. Pentru ca acesta sa mentina sefia guvernului, partidul aranjeaza aliante cu cei pe care electoratul sau i-a trimis in opozitie in 2004. Aripa pro Basescu a fost exclusa si acum este vanata prin filiale.

Deocamdata, Tariceanu si PNL sunt puternici. Liberalii isi impart intre ei portofoliile colegilor de Alianta. Dar care sunt pasii urmatori?

Va merge PNL singur in alegeri (care tot vor veni la un moment dat)?

Lupta politica se imparte acum intre sustinatorii si adversarii lui Basescu. El este pivotul in jurul caruia se aranjeaza taberele. Atunci cand societatea se scindeaza in doua tabere, partidele-lider au de castigat. Cine este liderul taberei anti-Basescu? Va fi PSD. Liberalii vor cadea la mijloc si vor avea de pierdut.

Nu poti sa tii PNL la acest nivel doar jucand pe cartea anti-Basescu, adica cel care te-a adus la guvernare. Ce spui electoratului? Cum concurezi cu PSD si PRM, care macar au fost constanti in a-l critica pe Presedinte.