Senatorii republicani au respins o initiativa a Partidului Democrat care prevedea retragerea trupelor americane din Irak in urmatorul an, la doar cateva ore dupa ce influentul Comitet de planificare financiara din Camera Reprezentantilor aprobase o rezolutie ce fixa un termen precis pentru sfarsitul interventiei Statelor Unite in statul arab.

Victoria democratilor din Camera a venit dupa o serie de dezbateri extrem de tensionate, care au dezvaluit diferentele majore existente in acest moment intre presedintele republican Georghe W. Bush si Congresul dominat de membrii Partidului Democrat.

Rezolutia a fost aprobata cu 36 de voturi “pentru”, in timp ce 28 de congresmani s-au opus. Un singur democrat, Barbara Lee (California), a votat impotriva planului ce prevedea retragerea trupelor americane din Irak pana la 1 septembrie 2008, motivand ca sfarsitul prezentei Statelor Unite in zona de conflict ar trebui sa se produca chiar “inainte de terminarea acestui an”.

Analistii sunt de parere ca votul din Comitet este un indiciu ca retragerea trupelor americane din Irak va primi aprobarea Camerei Reprezentantilor in cursul saptamanii viitoare, cand initiativa democrata va fi supusa dezbaterii forului legislativ.

Planurile Partidului Democrat risca insa sa esueze in Senat, unde nu dispun de sprijinul necesar pentru adoptarea strategiilor de retragere. Propunerea lor privind o retragere treptata din Irak care sa inceapa in 120 de zile a fost de altfel respinsa de Comitetul de planificare financiara din Senat, cu 50 de voturi “impotriva” fata de doar 48 de voturi “pentru”.

Desi au anuntat imediat ca vor incerca sa schimbe politica Administratiei privind Irakul in cursul dezbateriilor de saptamana viitoare privind bugetul de razboi, senatorii democrati nu par sa aiba mari sanse de reusita.

Casa Alba a avertizat ca va bloca orice initiativa de modificare a strategiei irakiene prezentate de presedintele Bush, insistand ca victoria in Irak este posibila. Politicienii republicani desfasoara, la randul lor, o campanie agresiva care ii critica pe democrati pentru “subminarea” fondurilor necesare militarilor americani aflati in Irak si Afganistan.

In plus, un sondaj de opinie realizat de Public Opinion Strategies indica, surprinzator, ca majoritatea americanilor doreste castigarea razboiului din Irak si mentinerea trupelor in zona pana in momentul in care guvernul irakian va putea prelua controlul tarii.

Doar 17 la suta dintre americani sprijina o retragere “imediata” din Irak, varianta imbratisata de majoritatea intervievatilor fiind “retragerea treptata”.

Expertii sunt convinsi ca, in urmatoarele cateva zile, democratii vor cauta sa gaseasca solutia cea mai potrivita pentru a iesi din aceasta dilema. Senatorul de New York, Hillary Clinton, a declarat pentru cotidianul “The New York Times” ca, daca va ajunge in fotoliul de la Casa Alba, va mentine trupe americane in Irak si dupa anul 2009.

Misiunile soldatilor vor fi acelea de a combate terorismul, de a sprijini logistic armata irakiana si comunitatea kurda dar si de a contracara interventiile iraniene in zona. Alti lideri democrati moderati, precum senatorul Barack Obama sau John Edwards, au propus si ei variante similare, in timp ce tabara anti-razboi din partid continua sa sprijine retragerea imediata a trupelor din Irak.