Presedintele Traian Basescu a trimis luni ministrului Justitiei, Monica Macovei cererea privind inceperea procedurilor legale pentru urmarirea penala a lui Zsolt Nagy, ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, se arata intr-un comunicat al Presedintiei.

La scurt timp, Monica Macovei a trimis Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie documentele primite de presedinte privind declansarea urmaririi penale a ministrului Comunicatiilor.

Decizia sefului statului are la baza concluziile raportului intocmit de Comisia speciala instituita in urma sesizarii facute de catre Parchetul General de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru analiza plangerilor penale referitoare la savarsirea unei infractiuni in exercitiul functiei de catre ministrul Comunicatiilor, Zsolt Nagy.

In raport se arata ca ,,dupa analiza sesizarii, a declaratiilor ministrului Zsolt Nagy si a materialului pus la dispozitie de Parchet si de catre ministrul Nagy, Comisia nu recomanda clasarea, dar nici nu se poate pronunta in sensul existentei unor indicii temeinice privind comiterea de catre ministrul Nagy a vreuneia din infractiunile nominalizate in sesizarea Parchetului".

"Comisia propune continuarea cercetarilor, cu sau fara inceperea urmaririi penale, pentru a se putea confirma sau infirma implicarea ministrului Zsolt Nagy in savarsirea vreunei fapte prevazute de legea penala", se mai arata in raport.

Traian Basescu l-a informat pe ministrul Zsolt Nagy asupra deciziei privind inceperea procedurilor legale pentru urmarirea penala.

Nagy este acuzat de actiuni care aduc atingere singurantei nationale. Numele sau apare, alaturi de cel al fostului ministru al economiei Codrut Seres, in dosarul privatizarilor si in cel al interceptarilor telefonice facute de SRI.

Atat Codrut Seres cat si Zsolt Nagy sunt acuzati ca ar fi transmis documente secrete si informatii privind anumite privatizari importante, lui Stamen Stancev, reprezentantul unor firme straine. Potrivit referatului intocmit de procurori, rolul ministrului Zsolt Nagy era de a verifica daca convorbirile telefonice ale membrilor grupului Stantchev sunt monitorizate.

Pozitia UDMR

UDMR il sustine in continuare pe ministrul Comunicatiilor, Zsolt Nagy, a declarat luni presedintele formatiunii, Marko Bela. El a sustinut ca:” in ultima vreme, lupta politica, absolut necesara in orice sistem democratic, a fost inlocuita cu lupta dosarelor, inclusiv a celor penale”.

La randul sau, ministrul Comunicatiilor Zsolt Nagy a declarat: "Concluziile raportului sunt de o ambiguitate suparatoare, lasand lucrurile exact acolo unde erau acum trei luni. Nu stiu cum s-a ajuns la concluzia prezentata in comunicat, cand nici comisia nu considera ca ar fi macar indicii - ca sa nu mai aiba timp de probe concrete - pentru a sustine acuzatiile de tradare formulate”.