BAE Systems a semnat joi un contract cu Aerostar Bacau, in urma caruia compania romaneasca va deveni contractor principal in cadrul programului de conversie a avioanelor de pasageri de tip BAe 146QT in avioane de transport, se arata intr-un comunicat al companiei.

In plus, Aerostar va subcontracta la randul sau parti din acest proiect altor parteneri din industria romaneasca aero-spatiala, cu precadere catre uzina Avioane Craiova.

Aerostar va fi responsabila de mentenanta, de asamblarea usilor de mari dimensiuni pentru transport, precum si de fabricarea si instalarea interioarelor de transport.

Avioane Craiova va fabrica usile de mari dimensiuni cu deschidere verticala pentru incarcarea marfii si le va livra catre Aerostar in cadrul unui sub-contract.

”Unul dintre punctele cheie pentru un program de succes este un pret competitiv al conversiei, coroborat cu o calitate buna a lucrarilor, si trebuie sa va marturisesc faptul ca Aerostar si partenerii sai au punctat decisiv la aceste doua capitole”, a declarat Paul Stirling, vicepresedinte in cadrul BAE Systems.

Se asteapta ca primul avion transformat sa fie disponibil la mijlocul acestui an.

BAE Systems a confirmat pe data de 30 ianuarie relansarea programului BAe 146QT, dupa ce a luat in considerare alte 8 centre tehnologice si uzine de conversie pentru fabricarea kiturilor de instalare si pentru conversii de avioane.

Avioanele deja transformate in cadrul programului initial sunt operate de mari companii de transport, precum TNT Express, Australian Air Express, Titan Airways (UK) si Western Air Sweden.

Aerostar se ocupa cu repararea si modernizarea de avioane militare, fabricarea si repararea de echipamente hidraulice de aviatie. De asemenea, compania construieste si familia de avioane de antrenament militar si acrobatie aviatica Yak-52.

Avioane Craiova are ca obiect principal de activitate constructia si reparatia de aeronave si nave. Compania este producator al avionului IAR 99 in variantele Standard si Soim.

BAE Systems este o companie ce activeaza in domeniul apararii si cel aerospatial. Avand peste 88.000 de angajati in intreaga lume, vanzarile BAE Systems au depasit cifra de 25 miliarde de doalri in 2006.