Cetatenii Uniunii Europene vor putea efectua plati in oricare dintre cele 27 de tari membre prin intermediul unui singur cont bancar datorita unui set de reguli adoptate de ministrii de Finante din tarile UE, potrivit Reuters. Obiectivul zonei unice de plati (SEPA) este cresterea competitivitatii in sectorul financiar, reducerea costurilor si cresterea ofertei.

“Acesta este un progres real in ceea ce priveste integrarea financiara a Eeuropei”, a declarat Peer Steinbrueck, ministrul de Finante german, a carui tara detine presedintia UE.

Comisia Europeana, autoritatea care a propus aceste masuri, spera ca zona unica de plati sa aduca reduca costul tranzactiillor transfrontaliere pana la nivelul unei tranzactii locale si sa aduca economii cuprinse intre 50 si 100 de miliarde de euro.

Noul sistem de plati paneuropean va avea la baza standarde tehnice commune, ceea ce va face ca noii jucatori de pe piata sa ofere servicii comparabile cu cele ale bancilor internationale.

"Un sistem de plati mai eficient si mai competitiv va mai insemna ca cetatenii europeni vor plati mai putin pentru serviciile bancare, ale caror costuri medii anuale se plaseaza intre 34 de euro si 252 de euro", conform oficialilor Comisiei Europene.

Zona unica de plati (SEPA) ar putea intra in vigoare in 2009 si va inlocui sistemele nationale pana in 2010. De asemenea, aceasta masura se va aplica tuturor tarilor membre ale Uniunii Europene.