Liderii tarilor arabe, care se vor intalni miercuri in Arabia Saudita in cadrul unui summit, vor recomanda Israelului sa adopte planul lor de pace propus inca din anul 2002, pentru a pune capat conflictului din Orientul Mijlociu care dureaza de mai bine de zece ani, transmite Reuters.

Summitul Ligii Arabe, care va dura doua zile, va propune statului evreu relatii normale cu toate tarile arabe daca acesta isi retrage trupele din teritoriile ocupate in 1967 si va recunoaste Palestina.

Mahmoud Abbas, presedintele palestinian, a indemnat Israelul sa accepte aceasta oferta, spunand ca aceasta este ultima sansa pentru pace.

"Aceasta initiativa spune Israelului «parasiti teritoriile ocupate si veti putea trai intr-o regiune pasnica»", a declarat Abbas. "Daca aceasta initiativa nu se concretizeaza, nu cred ca va mai exista o alta oportunitate precum aceasta", a continuat presedintele palestinian.

Ministrul de Externe al Arabiei Saudite, printul Saud al-Faisal, a spus ca acest plan ar avea mari sanse de a castiga un puternic sprijin international si de a reanima discutiile de pace arabo-israeliene faca va fi adoptat in unanimitate de toti liderii arabi reuniti la summitul din capitala Arabiei Saudite in perioada 28-29 martie.