In cazul in care scutul antiracheta pe care Statele Unite intentioneaza sa-l instaleze in Europa nu va acoperi decat partial Romania, tara noastra ar putea fi integrata intr-un sistem de aparare similar realizat de catre NATO.

Aceasta a fost, in esenta, declaratia directorului Agentiei Statelor Unite pentru aparare antiracheta, generalul-locotenent Henry Obering, la sfarsitul unor noi runde de discutii desfasurate in cateva tari europene.

Generalul american, care este si seful programului de aparare impotriva rachetelor, a afirmat ca pe langa sistemul defensiv realizat de NATO, Statele Unite detin si alte capacitati militare capabile sa ofere protectie regiunii de est si sud a Europei in eventualitatea unui atac cu rachete cu raza scurta de actiune.

Printre echipamentele ce ar putea neutraliza un atac declansat de Iran, inaltul ofiter de la Pentagon a mentionat sistemul de rachete Patriot si interceptoarele de pe apa.

In acelasi context, el a mentionat si un nou proiect, denumit Terminal High Altitude Area Defense Weapon, care este un sistem de uscat foarte mobil ce va putea sa fie integrat intr-un plan mai amplu de protectie a Europei Centrale si Rasaritene.

Raspunzand intrebarilor jurnalistilor straini acreditati la Foreign Press Center, secretarul adjunct din Departamentul de Stat, Daniel Fried, a insistat ca trebuie sa existe un singur nivel de securitate pentru Statele Unite si aliatii lor, fara impartirea in “aliati de clasa A si de clasa B”.

Cei doi oficiali americani au incercat astfel sa inlature temerile exprimate in ultima vreme ca sistemul de aparare conceput de americani va acoperi doar partial Europa, lasand unele tari vulnerabile in fata unui atac din partea Iranului.

Potrivit declaratiilor ambasadorului Fried, desi se au in vedere variante multiple pentru a proteja tarile aliate din Europa, “trebuie sa existe un singur principiu pe care trebuie sa il respectam si acesta este ca, in final, sa nu existe niveluri multiple de securitate”.

Si aceasta, a afirmat oficialul de la Departamentul de Stat, pentru ca “daca Statele Unite sunt protejate de un atac cu rachete iar aliatii nostrii europeni sunt complet vulnerabili” acest lucru “face putin bine SUA”.

Ambasadorul Daniel Fried si generalul Henry Obering au salutat si o eventuala colaborare a Rusiei in strategia de aparare anti-racheta. “Rusia se confrunta cu aceleasi amenintari ca si noi”, a afirmat Daniel Fried, de aceea participarea Moscovei la sistemul de aparare realizat de americani sau dezvoltarea propriului plan defensiv este privita cu interes de catre Washington.

“Suntem foarte deschisi participarii Rusiei si invitarii la cooperare in ceea ce priveste scutul antiracheta intr-un sens mai larg si la orice nivel, pana la lucruri specifice precum impartirea de date”, a declarat Obering.

Scutul anti-racheta a fost, de altfel, unul dintre subiectele principale ale convorbirii telefonice dintre presedintele american, George W. Bush, si omologul sau de la Kremlin, Vladimir Putin, desfasurata miercuri, insa ale carei detalii nu au fost oferite presei.