"Bursa traverseaza o perioada de consolidare, dupa care este de asteptat sa aleaga trendul pe care va evolua sustinut. Consider insa ca exista premisele unui trend ascendent", este de parere Laurentiu Rosoiu, consultant de investitii.

Cei mai activi au fost emitentii din sectorul financiar. Valoarea schimburilor cu actiuni SIF a fost de aproape 13 milioane de lei, reprezentand aproximativ 40% dintr-un total de peste 32 milioane de lei.

"Cu toate ca lichiditatea bursiera este in scadere fata de sesiunea anterioara, aceasta se plaseaza, inca, in limite rezonabile", sustine Rosoiu.

SIF-urile au cumulat 40% din valoarea tranzactiilor

SIF Banat-Crisana (SIF 1) a fost, ieri, cel mai tranzactionat emitent, obtinand un rulaj de 4,74 milioane de lei. Ultimul schimb cu titluri SIF 1 a fost, ieri, perfectat la cursul de 2,8500 lei/actiune, in urcare cu 1,06% fata de inchiderea sedintei anterioare.

Dar cea mai mare crestere, de peste doua puncte procentuale, a revenit actiunilor SIF Moldova (SIF 2).

Acestea au inchis sedinta la pretul de 2,9500 lei/actiune. Titlurile SIF Oltenia (SIF 5) s-au scumpit cu 1,56%, pana la cotatia de 3,2500 lei/actiune, iar cele ale SIF Transilvania (SIF 3) - cu 1,23%, ajungand la pretul de 3,2800 lei/actiune.

Tranzactiile cu titluri SIF 5 au totalizat 4,57%, plasand societatea de investitii pe pozitia secunda in clasamentul celor mai lichide companii.

Si in sectorul bancar, actiunile celor trei emitenti au avut parte de o evolutie buna. Titlurile BRD Groupe Societe Generale (BRD) au reusit o apreciere de 1,42% si au inchis ziua la pretul de 21,4000 lei/actiune.

Pe un trend ascendent s-au plasat si actiunile Bancii Transilvania (TLV), care s-au scumpit, ieri, cu aproape un punct procentual, pana la cursul de 1,0500 lei/titlu.

In acelasi sector, actiunile Bancii Comerciale Carpatica Sibiu (BCC) au ramas la pretul sesiunii precedente, de 0,6150 lei/titlu.

Scaderi in sectorul companiilor petroliere

Dupa cateva sedinte de cresteri sustinute, actiunile Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) au resimtit, ieri, o scadere de 0,97%, ajungand la cursul de 0,1020 lei/titlu.

Maximul atins de evolutia cursului titlurilor RRC a fost de 1,1050 lei/actiune. Au fost rulate 4,57 milioane de titluri RRC, fapt care a impus compania petroliera in topul celor mai activi emitenti.

Si titlurile Petrom (SNP) s-au depreciat, ieri, cu 0,88%, inchizand la pretul de 0,5600 lei/actiune. Cursul titlurilor Transelectrica (TEL) a inregistrat o variatie modesta.

Ultima tranzactie cu titlurile companiei de utilitati a fost perfectata la pretul de 47,4000 lei/actiune, in scadere cu 0,21% fata de sesiunea de miercuri.

http://www.adevarulonline.ro/articole/bursa-de-valori-bucuresti-traverseaza-o-noua-etapa-de-consolidare/308379