O veste minunata prin perspectivele nebanuite pe care le deschide: Cabinetul Tariceanu doi a adunat mai multe voturi decat avea nevoie. Mai multe chiar decat la prima investire! Diferenta arata cum s-au schimbat vremurile, pe ce cai sucite o poate apuca politica atunci cand e zgandarita la dosare, afaceri si orgoliu.

Cine s-ar fi gandit ca liberalii care stergeau cu evlavie firele de praf de pe tablourile ilustrilor inaintasi, care vorbeau avantat despre reforma morala si isi striveau sub tone de dispret adversarii mai stangisti si mai hoti vor defila intr-o zi triumfatori, zambitori, multumiti de soarta si de rezultatul negocierilor brat la brat cu pesedeii?! Cine s-ar fi gandit ca in 2007 discursurile,

agenda si strategia PSD si PNL vor fi atat de asemanatoare si ca la proiectul de restructurare guvernamentala vor munci cot la cot Taracila si Olteanu? Discursurile de la investitura lui Tariceanu si Geoana ca lideri ai noului Guvern pareau scrise de o singura mana, cele cateva accente diferite facand mult prea vizibil parte din scenariu.

Ambii au mers pe trei directii strategice: linistea, cresterea nivelului de trai si agenda postaderare. Cum? Nu au mai spus, si nimeni n-a intrebat.

Credibilitatea si competenta noului executiv sunt aproape de zero si asta s-a vazut de la audieri.

Ce se poate comenta despre un ministru al Educatiei care nu stie pe ce data incepe scoala si probabil n-a auzit decat la stiri despre procesul de la Bologna?! Ce se mai poate spune despre Cristian David, mai priceput, asa cum s-a vazut, la sforarii si cumetrii decat la socotit judetele, despre Remes, a carui singura tangenta cu Agricultura poate fi, eventual, ingaduinta fata de mafia alcoolului,

sau despre carismaticul Cioroianu, care a vorbit patru ore fara sa spuna mai nimic despre politica externa? Lasand la o parte depasita si inutila chestiune a competentelor, Guvernul este pe jumatate "dalmatian", daca ne uitam la lista Coalitiei pentru o Guvernare Curata, care a gasit sapte ministri care nu corespund criteriilor de integritate si moralitate, incepand cu Melescanu, Orban, Marko, David si terminand cu anchetatul Zsolt Nagy.

Tariceanu si Geoana au pus accentul pe linistea care va veni. Probabil ca au dreptate si stiu ei ce stiu. In zona fisetelor, a rafturilor incarcate cu dosare, este, intr-adevar, de asteptat sa se astearna linistea. Una adanca, intrerupta doar de comenzile soptite si fosnetul paginilor. Semnale ca unor dosare li se pregateste intrarea in adormire, iar altora reinvierea exista suficiente.

Unii politicieni nici nu se mai sfiesc s-o afirme tare. stefan Nicolae, plimbat pe la televiziuni ca ursul la balci, a rostit chiar cu gurita-i de neoprit (au uitat probabil la partid sa-i monteze intrerupatorul): "Las’, ca o sa se termine cu dosarele primarilor nostri!". Pe aceeasi idee generoasa, dar in sens invers, a perorat, la Iasi, Teodor Atanasiu.

Liberalilor din fief-ul lui Relu Fenechiu, care a dat trei ministri, li s-au dat asigurari ca democratilor li se pregatesc dosare nou-noute.

Mai mult, s-au dat si termene, o luna-doua pana la inlaturarea lui Daniel Morar si gata, la treaba! Daca ne gandim ca au inceput deja negocierile PSD-PNL pentru posturile la Curtea Constitutionala, pentru consiliile de administratie si privatizare, ca imparteala directoratelor si descentralizatelor isi ia avantul, se poate afirma ca repesedizarea e pe drum.