Cinci tari membre ale Uniunii Europene - Marea Britanie, Franta, Suedia, Finlanda si Olanda - au cerut, potrivit BBC, aplicarea consecventa a mecanismului de monitorizare a Romaniei privind masurile de combatere a coruptiei si reforma Justitiei promise inainte de aderare.

Oficialii celor cinci importante state europene insista pentru a se face o verificare temeinica a masurii in care s-au respectat angajamentele asumate, existand o ingrijorare reala privind lipsa progreselor in cele cateva luni de la aderare.

Oficial, stadiul de indeplinire a angajamentelor va fi discutat pe data de 4 mai, iar Comisia Europeana isi va prezenta raportul cel mai probabil la sfarsitul lunii iunie.

Ieri, Societatea pentru Justitie (SoJust) a prezentat o evaluare a stadiului de realizare a masurilor cuprinse in Planul de actiune pentru implementarea strategiei de reforma a sistemului judiciar 2005-2007, document aprobat prin hotarare de guvern si care sintetizeaza obligatiile asumate de Guvernul Romaniei in realizarea reformei Justitiei.

SoJust a identificat un numar de 21 de masuri cuprinse in Planul de actiune cu termene scadente si nerealizate sau cu termen de realizare depasit, ceea ce dovedeste ca ingrijorarea oficialilor UE fata de temele facute de Romania este mai mult decat justificata.

In plus, evaluarea a reliefat o incetinire vadita a ritmului de realizare a masurilor care vizeaza elaborarea unor acte normative, in domenii esentiale pentru transformarea sistemului judiciar si compatibilizarea lui reala cu justitia europeana.

Cele mai importante masuri cu termene de realizare depasite sunt cele care privesc elaborarea unui nou cod de procedura civila, a proiectelor de lege privind unificarea practicii judiciare, reorganizarea instantelor si parchetelor, modificarea cadrului legislativ cu privire la asistenta juridica gratuita si eliminarea prevederilor care impiedica executarea creantelor cetatenilor si persoanelor juridice de drept privat impotriva statului si institutiilor publice.

integral in Gandul