Curtea Constitutionala a primit si a inregistrat, vineri dimineata, documentele privind suspendarea presedintelui Traian Basescu. Urmeaza avizul formal al judecatorilor Curtii, de care depinde momentul instalarii interimatului la Palatul Cotroceni.

Ioan Vida, presedinte al Curtii Constitutionale, a declarat pentru HotNews.ro ca este putin probabil ca judecatorii Curtii sa-si dea, vineri, avizul pentru suspendare deoarece procedura prin care sunt verificate toate textele primite de la Parlament este destul de lunga.

"Nu va pot spune daca astazi (n.r. vineri) se va convoca o sedinta pentru ca sa ne dam avizul. Este putin posibil. Curtea Constitutionala trebuie sa verifice daca s-a respectat procedura parlamentara si am solicitat toate actele necesare in acest sens: stenogramele sedintelor, hotararea de suspendare, inclusiv propunerea cine va fi presedinte interimar.

Trebuie sa le analizam in conformitate cu legea si cu Constitutia. De aceea este nevoie de timp", ne-a declarat Vida.

Totodata, judecatorul sustine ca, joi, conducerea Parlamentului nu a trimis la Curte documentele de suspendare ci o cerere de prelungire a programului Curtii, pana cand acestea urmau sa fie pregatite pentru depunere.

Hotararea privind suspendarea lui Traian Basescu a fost publicata joi dupa-amiaza in Monitorul Oficial, dar nu a putut fi depusa la Curtea Constitutionala, deoarece usile institutiei erau inchise la ora 17.00.

Astfel, se asteapta ca judecatorii Curtii sa-si dea avizul pentru suspendare in cursul zilei de luni, 23 aprilie.

Birourile Permanente ale celor doua camere legislative au transmis si Guvernului, si Presedintiei hotararea adoptata joi de parlamentari, prin care este suspendat presedintele Traian Basescu.

Potrivit reprezentantilor Camerei Deputatilor, Curtea Constitutionala ar fi trebuit sa ia act vineri dimineata de decizia Parlamentului si sa declare functia vacanta. Surse de la conducerea legislativului au declarat, insa, ca amanarea depunerii hotararii la CCR va duce, cel mai probabil, la vacantarea abia luni a functiei de presedinte.

Potrivit reglementarilor legale, Curtea Constitutionala trebuie sa trimita in maximum 48 de ore punctul de vedere catre conducerea celor doua camere ale Parlamentului.