Nicolae Vacaroiu a devenit oficial presedintele interimar al Romaniei, dupa ce Curtea Constitutionala a constatat, vineri, interimatul functiei. Presedintele suspendat si presedintele interimar s-au intalnit la Cotroceni vineri seara, dupa discursul lui Traian Basescu, in care a anuntat ca nu va demisiona.

Interimatul va fi asigurat din fotoliul de la Senat, Nicolae Vacaroiu urmand a avea intalniri si discutii saptamanale cu consilierii de la Cotroceni.

Presedintele interimar a declarat ca nu intentioneaza sa-i demita pe consilierii prezidentiali, intrucat mandatul de interimat de o luna este prea scurt pentru a face aceste schimbari, si ca doreste sa aiba intalniri saptamanale, in fiecare zi de luni a saptamanii, seara - cu membrii Guvernului si cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Firul evenimentelor din ziua in care Vacaroiu a devenit presedinte interimar:

Ora 19:30: Presedintele suspendat si presedintele interimar s-au intalnit la Cotroceni vineri seara, dupa discursul lui Traian Basescu in care a anuntat ca nu va demisiona. Nicolae Vacaroiu si-a preluat mandatul de la Traian Basescu.

Ora 17.45: Nicolae Vacaroiu: In maxim o ora, hotararea va fi publicata in Monitorul Oficial

  • Ma voi deplasa la Cotroceni imediat pentru a prelua atributiile de presedinte si ma voi consulta cu domnul Traian Basescu in problemele de actualitate

  • Nu imi voi da demisia din PSD pe timpul asigurarii interimatului
  • Daca presedintele nu isi da demisia, referendumul pe tema demiterii va avea loc in 20 mai

    Ora 17.00: Curtea Constitutionala a publicat comunicatul prin care se constata interimatul functiei de presedinte. Totodata Curtea a respins ca inadmisibila contestatia formulata de Traian Basescu impotriva hotararii de suspendare a sa din functie. Contestatia presedintelui sustinea ca dat fiind avizul negativ al Curtii hotarirea parlamentului este neconstitutionala

    Ora 16.30:Curtea Constitutionala nu a dat inca un comunicat oficial. Nici de la Administratia prezidentiala nu a venit nici o reactie legata de demisia presedintelui

    Ora 14.30: In acest moment se asteapta publicarea anuntului Curtii in Monitorul Oficial si o reactie a Cotroceniului

    Ora 14.25: Sedinta in care judecatorii Curtii Constitutionale urmau sa constate interimatul functiei de presedinte s-a incheiat in urma cu putin timp. Presedintele Senatului, Nicoale Vacaroiu, are programata o conferinta de presa, imediat dupa ce Curtea Constitutionala va publica un comunicat, prin care se constata interimatul fuctiei de presedinte al Romaniei.
  • Ce poate face si ce nu Vacaroiu ca presedinte interimar