Basescu a fost suspendat datorita meritelor sale, si nu datorita slabiciunilor.

Au existat in toate partidele deputati si senatori care au votat impotriva sa, pentru ca atitudinea sa fata de statul de drept nu era in concordanta cu nevoia de aparare a cleptocratiei parlamentare in fata urmaririi penale, scrie in editia din 23 aprilie Frankfurter Allgemeine Zeitung, unul dintre cele mai influente cotidiene din Germania, tara care detine presedintia Uniunii Europene.

Reactia nu este singulara. Majoritatea presei occidentale vede total diferit fata de cea autohtona ceea ce se intampla in Romania. Comisia Europeana a lansat oficial avertismente dure: "Nu va atingeti de Morar!", spunea comisarul Franco Frattini. Neoficial, se vorbeste de iminenta activarii clauzei de salvgardare pe Justitie.

Eticheta de "puci rece sub acoperirea Parlamentului", constatarea ca suspendarea romaneasca este o premiera in Europa si ca nou-primita in UE continua sa fie "un caz mai special, dupa cum a fost si in perioada comunista" ar trebui sa dea de gandit Aliantei 322, Guvernului si celor care fac parte din "Asociatia pentru Curatirea Cotroceniului de Basescu".

Daca cei de pe plaiurile mioritice care atrag atentia ca Romania face pasi mari spre restauratie, ca prin intermediul unor mecanisme si institutii democratice se pot face acte profund nedemocratice si imorale, ca miza intregii actiuni este linistea care trebuie sa se astearna asupra dosarelor demnitarilor, asa incat sa nu se mai auda nici fasaitul foilor, sunt catalogati drept instrumente ale

"dictatorului" si eventual vanati ca in vremurile de glorie ale FSN-ului, poate fi de inteles, dar cum sta treaba cu strainatatea?

Oare si jurnalistii, si comisarii europeni au creierele spalate de "charisma marelui om", oare si ei fac rand la casieria de la Cotroceni?

Intrebari la care politicienii ar trebui serios sa mediteze. Pe principiul expus pe larg in aceste zile, "cand Parlamentul ti-a spus ca esti beat, da-ti demisia", ar trebui judecata si analizata si reactia critica a celor mai importante ziare europene, si nu numai.

Cand toate spun ca originala democratie romaneasca pune sub semnul intrebarii justetea admiterii in UE, n-ar strica poate o analiza a contraargumentelor, un calcul al pierderilor colaterale de imagine, in special externa. Sau macar intrebarea de bun-simt: sufera presa externa de sindromul pro-Basescu?

Ceea ce se intampla zilele acestea in Parlament, modificarile la Legea referendumului sunt operatii care vin in continuarea suspendarii numite de acelasi Frankfurter Allgemeine Zeitung "faza a doua a puciului rece care a inceput in martie".

Ajustarea legii de asa maniera incat presedintele sa fie oprit sa se intoarca in functie daca referendumul este invalidat, impartirea timpului de antena pe baza algoritmului politic (situatie valabila doar la alegeri) astfel incat Basescu va beneficia, eventual, de posibilitatea de a vorbi cand apare mira pot fi lesne catalogate drept "faza a treia a puciului rece". si acesta este doar inceputul!