Gruparea moldoveana se bazeaza pe faptul ca gruparea de la Cluj, condusa de Ioan Rus si Vasile Dancu, si-a manifestat nemultumirea inca de la inceputul demararii procesului de suspendare a presedintelui Traian Basescu.

Ei au refuzat in prima instanta sa-si dea votul pentru aceasta actiune, sustinand in repetate randuri ca o astfel de actiune va duce la reconfirmarea lui Basescu in functia de presedinte si va creste capitalul sau de imagine.

La vremea respectiva, in sedinta conducerii PSD, Mircea Geoana - sustinut de Ion Iliescu si Viorel Hrebenciuc - a marsat pe ideea suspendarii, argumentand ca in urma intelegerii cu PNL va obtine si cateva posturi de ministri in Guvern.

Conform surselor HotNews.ro, planul PNL si PSD, pus la punct sub directa coordonare a lui Viorel Hrebenciuc, era ca presedintele Traian Basescu sa ramana suspendat si sa fie tinut departe de Cotroceni cat mai mult timp, liberalii si social-democratii mizand pe faptul ca referendumul nu va fi validat.

In acest context, PSD ar avea promisiunea liberalilor, care au dat asigurari ca in toamna le ofera social-democratilor cateva functii in Guvern.