Pietele imobiliare ale tarilor din Europa care nu fac parte din Uniunea Europeana se remarca mai ales prin preturile mai mici decit cele din statele deja integrate in aceasta structura. De asemenea, chiar daca pietele imobiliare ale acestor tari inca nu sint mature si nu asigura aceeasi stabilitate, ofera posibilitatea unui randament mai mare al unei investitii in domeniul rezidential.

Astfel, se poate observa foarte clar faptul ca cresterea nivelului pretului la proprietatile rezidentiale din aceste tari este peste media UE, lucru ce suscita un interes din ce in ce mai mare al investitorilor importanti. Nu trebuie omis faptul ca si in cazul acestor piete pretul unei locuinte difera, in functie de dezvoltarea economica a respectivului stat.

Astfel, se poate observa ca, in Croatia sau in Turcia, preturile proprietatilor rezidentiale, in special ale celor de pe litoral, sint mai mari decit in capitalele acestor tari. Alte exemple, precum Ucraina, se remarca prin preturi apropiate celor din UE, insa exista si exemple de state cum ar fi Serbia si Republica Moldova, in care valoarea apartamentelor este destul de mica.

Turismul costa

In Croatia, pretul imobilului care se doreste a fi cumparat difera in primul rind in functie de pozitionare. Astfel, preturile imobilelor situate in partea continentala a Croatiei sint mai mici decit cele ale apartamentelor din statiunile de pe coasta.

In Osijek, oras situat la granita cu Serbia, care nu prezinta interes din punct de vedere economic, turistic sau cultural, preturile sint printre cele mai mici din Croatia.

Aici, o garsoniera de 33 mp costa aproximativ 31.000 de euro, un apartament cu doua camere cu o suprafata de 50 mp costa 46.000 de euro, unul de trei camere de 70 mp, aproape 55.000 de euro, iar unul de patru camere, cu o suprafata de 88 mp, costa 67.000 de euro. O vila de sase camere, cu o suprafata locuibila de 250 mp si un teren aferent de 400 mp, nu costa mai mult de 135.000 de euro.

Comparativ cu un oras de aceeasi dimensiune, Rijeka, dar situat pe Coasta Adriatica si care prezinta un interes turistic deosebit, ca statiune, preturile din Osijek sint mai mici.

In Rijeka, o garsoniera de 43 mp costa aproape 65.000 de euro, un apartament de doua camere, cu o suprafata de 55 mp, costa 72.000 de euro, unul de trei camere, de 66 mp, costa aproximativ 84.000 de euro, iar unul de patru camere cu o suprafata de 82 mp costa 115.000 de euro.

Diferenta de pret dintre cele doua orase este data de faptul ca Rijeka este statiune turistica pe malul Marii Adriatice, foarte aproape de granita cu Slovenia, si ca toate imobilele prezentate aici au vedere la mare. O vila in Rijeka, cu o suprafata de 300 mp si o curte de 860 mp, costa aproximativ 350.000 de euro.

Model de succes

Capitala Serbiei este unul dintre modelele de succes ale regenerarii pietei imobiliare pe toate sectoarele, in special pe cel rezidential. Nivelul preturilor din capitala Serbiei la apartamentele destinate clasei medii nu a inregistrat cresteri spectaculoase, in special datorita cresterii continue a ofertei.

Conform unui studiu Colliers, cea mai scumpa zona din Belgrad, destinata clasei medii si mediu plus, este reprezentata de Vracar, acolo unde pretul apartamentelor este de aproximativ 1.600 de euro/mp construit.

In continuarea topului, urmeaza centrul orasului, acolo unde un metru patrat de constructie noua se vinde cu aproximativ 1.500 de euro, apoi zona Savski Venac, cu un pret de 1.300 de euro/mp, si Noul Belgrad, cu un pret de 1.200 de euro/mp. Cele mai ieftine zone din Belgrad sint reprezentate de Vozdovac si de Zvezdora.

Aici, pretul la apartamentele noi este de aproximativ 1.100 de euro/mp construit. Astfel, preturile garsonierelor si apartamentelor de doua camere din Belgrad difera de la zona la zona.

Printr-un calcul simplu, vedem ca o garsoniera de 40 mp construiti in centrul Belgradului costa 60.000 de euro, pe cind un apartament de doua camere, cu o suprafata de 65 mp construiti, in aceeasi zona, valoreaza 97.500 de euro.

Locuintele noi cele mai ieftine se gasesc in zonele Vozdovac si Zvezdora, acolo unde o garsoniera noua de 40 mp construiti costa aproximativ 44.000 de euro, iar un apartament de doua camere cu o suprafata de 65 mp construiti valoreaza aproape 71.500 de euro. Este vorba de constructii noi.

Cele mai mici preturi

Daca analizam nivelul preturilor din Republica Moldova si cel din Romania sau cel din Uniunea Europeana, putem observa ca acestea sint mai mici. Interesul strainilor pentru proprietatile din aceasta tara este destul de scazut, asta si din cauza instabilitatii legislative. Cele mai mari preturi se gasesc in Chisinau, capitala Republicii Moldova si cel mai important oras.

Aici, o garsoniera de 24 mp, situata intr-o zona buna, se poate cumpara cu 22.000 de euro, iar una de 29 mp costa putin mai mult, 25.000 de euro. Pentru zonele periferice, pretul este unul destul de mic, aproximativ 19.000 de euro.

In ceea ce priveste apartamentele de doua camere, pretul acestora variaza in functie de pozitie. O astfel de locuinta, cu o suprafata de 41 mp, se poate gasi la numai 28.700 de euro. Cu cit pozitionarea este mai buna, cu atit pretul este mai mare.

Un apartament de doua camere cu o suprafata de 50 mp, situat intr-o zona destul de buna, poate costa si 39.000 de euro, pret oricum mai mic decit cel al apartamentelor de doua camere din Bucuresti. Astfel de preturi sint destul de mari pentru locuitorii Republicii Moldova, daca tinem cont de veniturile populatiei.

La apartamentele de patru camere, pretul variaza foarte mult in functie de dotari sau de pozitionare. Astfel, se pot gasi apartamente de patru camere, cu o suprafata de 90 mp, situate intr-o zona buna, cu un pret de aproximativ 67.900 de euro, insa se pot gasi si apartamente de patru camere cu o suprafata consistenta de 130 mp care costa aproape 120.000 de euro.

Integral in Cotidianul