Romanii au trecut de la serbarile si defilarile, organizate de 1 Mai de comunisti, la mici si bere. In Occident, in schimb, 1 Mai este un prilej ca sindicatele sa ceara mai multe drepturi. In tari precum Germania si Turcia, ziua internationala a muncii a fost marcata de proteste. Manifestatii pasnice au avut loc in Bulgaria, Rusia si Grecia.

Citeste cum a fost marcata ziua de 1 Mai in lume

Germania: 1 Mai, marcat de violente

Politia din Berlin a retinut 68 de persoane in dimineata zilei de 1 mai, dupa ce in timpul unei manifestatii mai multi tineri au aruncat cu sticle, pietre si petarde in fortele de ordine, a declarat purtatorul de cuvant al politiei. Acesta a mai spus ca in timpul confruntarilor nu s-au inregistrat raniti.

Purtatorul de cuvant al politiei din Berlin a aratat ca cea mai mare parte a celor arestati in estul districtului Friedrichshain sunt tineri in stare de ebrietate.

Berlinul se confrunta cu violente in perioada zilei de 1 mai inca din anul 1987. In ultimii ani manifestantii au devastat magazinele si au dat foc masinilor.

In incercarea de a preveni sau limita violentele din capitala Germaniei, aproximativ 5.000 de politisti vor fi in alerta in cursul zilei de marti.

Sute de arestari la Istanbul, de sarbatoarea muncii

Cel putin 580 de persoane, intre care mai multi lideri sindicali, au fost arestate, marti, la Istanbul, in cadrul unei manifestatii in care se sarbatoreste Ziua Muncii.

O persoana a fost grav ranita, au anuntat organizatorii citati de AFP.

Potrivit BBC News, politia a folosit gaze lacrimogene pentru a-i imprastia pe manifestantii care intentionau sa faca un miting in Piata

Taksim.

Autoritatile au inchis cateva strazi din centrul Istanbulului, cursele de metrou, autobuz si cele de feribot au fost suspendate, iar deplasarile peste stramtoarea Bosfor au fost limitate.

Aproximativ 17.000 de politisti au fost desfasurati in oras, potrivit postului TV CNN Turcia.

Confruntarile dintre politie si manifestanti au cauzat ambuteiaje in trafic si au fortat bursa din Istanbul sa isi inceapa activitatea mai tarziu.

Demonstratii violente la Macao

Politia a intervenit in forta impotriva manifestantilor care au protestat, de 1 Mai, in Macao, relateaza International Herald Tribune.

Fortele de ordine au tras focuri de avertisment si au folosit spray-uri pentru a-i linisti pe cei circa 1000 de protestatari care demonstrau impotriva numarului mare de muncitori ilegali si coruptiei ce macina sectorul jocurilor de noroc din regiune.

Manifestantii au incercat sa rupa liniile de protectie stabilite de politisti, determinandu-i pe acestia sa apeleze la masuri dure. Cu toate acestea, potrivit anunturilor oficiale, nicio o persoana nu a fost ranita in timpul confruntarilor.

O macara prabusita a ucis doi oameni in timpul protestelor pentru siguranta la locul de munca, in Italia

In Italia, sindicatele au dedicat demonstratiile organizate de 1 Mai in mai toate marile orase ale tarii unei campanii pentru reducerea numarului de accidente mortale la locul de munca. Principala manifestatie a avut loc la Torino.

Acolo, liderul confederatiei sindicale CGIL a anuntat ca astazi s-au inregistrat inca doua astfel de decese. Doua femei au fost strivite de o macara care s-a prabusit in fata unei biserici, in orasul Sorrento din sudul tarii. Trei muncitori care manevrau macaraua au fost raniti.

In Italia, siguranta la locul de munca este o problema dezbatuta pe indelete in negocierile dintre sindicate si politicieni. Reglementarile existente sunt, potrivit presei italiene, ignorate de multi angajatori care prefera sa angajeze persoane inregistrate la birourile de somaj in defavoarea muncitorilor experimentati, pentru a profita de scutiri fiscale.

Marsul socialistilor bulgari de Ziua Muncii a blocat centru Sofiei

Un mars organizat de socialistii bulgari care celebreaza Ziua Internationala a Muncii a provocat inchiderea unor strazi din centrul capitalei bulgare, Sofia, relateaza agentia Novinite. Primul ministru bulgar, Sergey Stanishev, si Rumen Ovcharov, ministrul economiei, se aflau in fruntea participantilor la acest mars.

Socialistii nu sunt singurii care au organizat marsuri cu ocazia zilei de 1 Mai. Primaria din Sofia a permis atat comunistilor, cat si anarhistilor sa organizeze marsuri in aceasta zi, insa la aceste manifestari se asteapata sa participe un numar mai mic de persoane.

Si pensionarii bulgari sunt asteptati sa organizeze mitinguri. Acestia vor protesta pentru nivelul mic al pensiei, pentru preturile mari la utilitati si a politicii economice guvernamentale, care nu a reusit sa ridice nivelul de trai din tara.

Grecii cer reducerea saptamanii de lucru

Mii de muncitori greci s-au adunat in Atena si in alte orase mari din tara pentru a protesta fata noile masuri luate de guvernul conservator un legatura cu sistemul de pensii, potrivit International Herald Tribune. De asemenea, muncitorii mai vor reducerea saptamanii de lucru la 35 de ore.

Totodata, compania aeriana elena Olympic Airlines a anulat zeci de zboruri - inclusiv pe ruta Atena-Bucuresti - din cauza grevei de o zi organizate de sindicatele din transporturi de Ziua Muncii.

Potrivit companiei, 42 de zboruri interne si internationale au fost anulate astazi, lasand sute de oameni in asteptare pe aeroporturile din intreaga tara.

In capitala Greciei erau programate a se desfasura trei mitinguri, dintre care unul va avea loc in piata Syntagma, langa cladirea Parlamentului.

La acest miting vor participa Organizatia Generala a Angajatilor din Grecia, cea mai mare organizatie sindicala din tara, si sindicatele functionarilor publici.

Proteste anti-comuniste si violente neonaziste in Cehia

In Cehia, 1 Mai s-a desfasurat cu proteste anti-comuniste la Praga si neonaziste la Brno. In jur de 1000 de cehi s-au adunat pentru a-si exprima opozitia fata de ideologia comunista in piata Letna, scena traditionala a demonstratiilor de Ziua Muncii, inainte de 1989.

Manifestatiile au fost organizate de Confederatia Prizonierilor Politici si s-a bucurat de prezenta premierului Mirek Topolanek.

Pe de alta parte, la Brno, politia a intervenit in forta impotriva a ceea ce agentia de presa CTK, citata de Deutsche Presse Agentur, a numit cea mai mare manifestatie neonazista inregistrata vreodata in Cehia.

Aproximativ 600 de persoane au luat parte la demonstratie, care fusese aprobata initial de autoritatile locale.

Acestea si-au retras insa aprobarea dupa ce manifestantii au inceput sa poarte "simboluri neconstitutionale", iar militanti ai extremei drepte au inceput sa arunce cu pietre si sticle in politie.

In Marea Britanie, initiativa apartine functionarilor publici

In Marea Britanie, organizatiile functionarilor publici au anuntat o greva nationala sub indrumarea Uniunii Serviciilor Publice si Comerciale.

Potrivit organizatorilor, citati de The Guardian, pe parcursul zilei erau programate manifestatii ale muncitorilor din sectorul public in fata sediilor diverselor institutii guvernamentale, tribunalelor si muzeelor din mai multe orase ale tarii.

Estimarile anuntate in cursul diminetii de Uniune aratau ca zeci de mii de functionari publici erau asteptati sa ia parte la aceste demonstratii. Este vorba despre al doilea val major de proteste ce afecteaza sectorul public din Marea Britanie anul acesta, participanii fiind nemultumiti de conditiile de salarizare si de privatizarea multor servicii publice.