Candidatul de dreapta Nicolas Sarkozy si socialista Segolene Royal s-au infrunta, miercuri seara, intr-un duel televizat crucial cu patru zile inaintea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale in Franta.

Timp de doua ore si 40 de minute, cei doi candidati la Palatul Elysee au dezbatut principalele teme din campania electorala, duelul reprezentand punctul culminant al unei campanii care a pasionat Franta, relateaza AFP.

Dezbaterea a inceput cu o introducere a celor doi jurnalisti, Arlette Chabot de la France 2 si Patrick Poivre d'Arvor de la TF1, cei doi moderatori intervenind destul de rar, lasandu-i pe candidati sa vorbeasca despre probleme economice si sociale, ecologie, dezvoltarea durabila si Europa.

Nicolas Sarkozy, in varsta de 52 de ani, imbracat intr-un costum de culoare albastru inchis si purtand o cravata in dungi, a declarat ca vrea sa fie "un presedinte al Republicii care isi va asuma responsabilitatile".

Segolene Royal, in varsta de 53 de ani, imbracata intr-un sacou sobru si camasa alba, a explicat, la randul sau, dorinta "de a scoate Franta din situatia in care se afla astazi".

Cei doi candidati au adus in discutie si teme cum ar fi "familiile" sau triada educatie-cercetare-mediu, politica externa fiind ultima tema abordata in duelul dintre cei doi candidati.

Viziuni diferite, insa la fel de puternice

Royal
Foto: france2.fr

Sarkozy si Royal au prezentat proiecte foarte diferite, mai ales in ceea ce priveste politica economica, fiscala, a pensiilor si a educatiei.

Candidatul dreptei a prezentat un proiect destul de clar de dreapta, care consta in reducerea fiscalitatii, relaxarea regimului saptamanii de lucru de 35 de ore, reducerea numarului de angajati in sectorul public, precum si, in materie constitutionala, limitarea numarului de mandate prezidentiale la doua.

Segolene Royal a propus majorarea salariilor si a pensiilor, precum si introducerea unor noi taxe si impozite sau eliminarea scutirilor pentru persoanele cu venituri ridicate.

Cei doi s-au contrazis pe tema saptamanii de lucru de 35 de ore, Nicolas Sarkozy acuzand acest regim, introdus de guvernarea socialista dupa 1997 de mentinerea somajului la un nivel ridicat.

In ceea ce priveste Uniunea Europeana, Segolene Royal a spus ca va propune o egalizare sociala in sus, spre tarile cele mai bogate, in timp ce Nicolas Sarkozy a spus ca Franta nu va mai reveni asupra Constitutiei Europene, care a fost respinsa prin referendum, ca se va opune accesiunii Turciei la UE si ca extinderea fara limite a Uniunii inseamna moartea Europei politice.

Schimb de replici acide intre cei doi candidati

Sarkozy
Foto: france2.fr

Spre sfarsitul dezbaterii, a avut loc un schimb mai taios de replici, pe tema accesului in scoala al copiilor cu handicap, Segolene Royal acuzandu-l pe Nicolas Sarkozy de lipsa de moralitate politica, deoarece actualul guvern a stopat programul Handiscol, demarat de Royal pe vremea cand era ministru al Educatiei.

"Guvernul actual a oprit acest plan, iar aceasta diferenta dintre discurs si fapte este inacceptabila si ma revolta", a declarat Royal. "Sunt scandalizata de ceea ce tocmai am auzit, este un summum de imoralitate politica", a adaugat candidata din partea socialistilor, citata de CNN.

Sarkozy a incercat sa o calmeze pe Royal, replicand ca modul ei de a discuta este inacceptabil si ca nu ar trebui sa-si piarda cumpatul. "Calmati-va, pentru a fi presedinte trebuie sa fiti calma. Nu stiu de ce s-a enervat doamna Royal".

"Nu mi-am pierdut cumpatul, am sange rece, insa sunt manioasa pentru ca sunt teme care ma revolta", a precizat Royal.

In absenta oricarui public, Segolene Royal si Nicolas Sarkozy au stat fata in fata, la doi metri unul de celalalt, intr-un decor de 200 de metri patrati, pe care realizatorul emisiunii, Jerome Revon, il compara cu un "ring de box".