Mormantul fostului liderului comunist al Ungariei Janos Kadar a fost profanat, miercuri, de persoane neidentificate, iar osemintele sale si urna cu ramasitele pamantesti ale sotiei au fost furate. Platforma de marmura care acoperea mormantul lui Kadar a fost deplasata, iar sicriul a fost spart.

In apropierea mormantului a fost inscriptionat cu grafitti mesajul "un criminal si un tradator nu se poate odihni in acest pamant sfant", relateaza BBC News.

Politia continua cercetarile in cazul actelor de vandalism. Faptasii au ridicat platforma de marmura care acoperea mormantul lui Kadar si au dezgropat sicriul aflat la doi metri adancime. Potrivit politiei, craniul fostului lider si cateva oase au fost furate din mormant.

"O parte din osemintele lui Kadar si urna in care se aflau ramasitele sotiei au disparut. Nu se poate vedea prea bine, dar nu par sa mai fie in mormant", a declarat Endre Kormos, purtatorul de cuvant al politiei, citat de Reuters.

Janos Kadar a devenit liderul Partidului Socialist Comunist Ungar dupa inabusirea Revolutiei din 1956 si a ramas la conducerea tarii timp de 30 de ani. El a murit in iulie 1989, cu un an inaintea primelor alegeri libere organizate dupa regimul comunist.