Nu a fost nimic in neregula cu televizoarele dumneavoastra. Daca ati incercat sa reglati imaginea sau sonorul, a fost zadarnic.

Cineva a controlat transmisia, orizontala si verticala, tot ceea ce ati vazut si auzit, astfel incat vizita lui Marean regele social-democrat al micilor si fermentul incontestabil al berii sa fie mai evidenta decat turneul electoral al presedintelui suspendat Traian Basescu in Spania.

O curiozitate fireasca trebuie sa-i fi prelungit cetateanului statistic - fara surse directe si fara internet - asteptarea in fata televizorului tarziu, sambata noaptea, stiut fiind ca punctul culminant al turneului va fi Castellon, unde traiesc si muncesc peste 100.000 de romani.

Cetateanul nostru, posesor doar al unui televizor conectat la cablu, l-a inchis pesemne dupa miezul noptii, temator ca a plonjat in zona crepusculara si confuz: de cand este Marian Vanghelie, primar de sector si sef de organizatie locala, mai important decat presedintele, chiar si suspendat, al Romaniei?

Antena 3 apartinand familiei Voiculescu a titrat intreaga zi „Marian Vanghelie si Traian Basescu la Castellon”, dar, spre deosebire de Realitatea TV, a transmis in direct mitingul nocturn. Povestit din off de trimisul special care a comunicat exclusiv dispretul sau fata de „poporani” si opinia critica fata de discursul de doi bani al presedintelui.

Laboratorul Antenei 3 a distilat resentimentele reporterului in stiri repetate intreaga noapte. Vanghelie a devenit ieri „carne” si pentru postul lui SOV, interesat de pataniile istorice pentru Romania ale sefului PSD Bucuresti in Spania; probabil in spiritul neutralitatii impinse la absurd, dupa prezentarea matinala a unor cadre cu Traian Basescu la Castellon.

Bizareriile nu s-au oprit aici: intamplator sau nu, Realitatea TV a transmis mitingul de la Constanta - Antena 3 s-a abtinut - fara nici o imagine cu cei 30.000 de participanti, o informatie in sine. Acelasi post a fost foarte generos intreaga zi de 1 mai cu mitingul PSD. Cred ca, daca la Castellon si la Constanta ar fi venit o mana de oameni, interesul ar fi fost maxim.

Probabil ca mica adunare ar fi fost alintata cu filmari din toate unghiurile, ca la Madrid. Vederea maselor creeaza o empatie periculoasa.

Traian Basescu are, potrivit regulilor scrise si nescrise, dreptul sa-si exprime pozitia in legatura cu decizia parlamentului de a-l suspenda din functie, si aceasta este de interes public. Cu atat mai mult cu cat seful statului nu a primit timpi de antena si nici nu poate participa toata ziua la dezbaterile TV.

In plus, seful statului face inca audienta, un criteriu important pentru o televiziune de nisa. Omisiunea si minimalizarea sau cadrele aranjate si imaginile interpretate partizan, atunci cand ignorarea stirii ar decredibiliza postul, sunt mijloace de manipulare ale unui telespectator important in economia referendumului.

Posturile de stiri sunt urmarite de un public implicat si activ politic, care va impartasi mai departe in comunitati, familie, cerc de prieteni, colegi, informatiile vazute si auzite impreuna cu opiniile sale.

Telespectatorul Realitatii TV si al Antenei 3 este la randul sau un formator de opinie, poate mai important decat cel din prime time, pentru ca patrunde in medii in care actorii politici, comentatorii si analistii ajung foarte greu