Ministrul britanic de Finante, Gordon Brown si-a lansat vineri campania pentru a-i succede lui Tony Blair atat in functia de lider al Partidului Laburist, cat si la conducerea guvernului britanic.

Gordon Brown nu are contracandidat printre colegii de cabinet, dar in competitie s-ar putea inscrie reprezentantii aripii de stanga din partid, John McDonnell si Michael Meacher, relateaza BBC News.

Prezentat inca din toamna drept cel mai probabil succesor succesor al premierului Tony Blair, Brown a declarat oficial ca „va candida conducerea Partidului Laburist si al noului Guvern”. "Ar fi o mare onoare pentru mine sa fiu premierul acestei tari", a adaugat el

"In perioada care urmeaza, sarcina mea va fi sa arat ca am idei noi, viziunea si experienta necesare pentru a castiga increderea poporului britanic", a adaugat acesta. "Astazi exista prioritati noi si ofer o noua conducere pentru aceste vremuri noi", a continuat Brown.

Intrebat de ziaristi ce politica va adopta in privinta situatiei din Irak, Gordon Brown a precizat ca este constient de situatia din aceasta tara si recunoaste ca „au fost comise erori” .Ministrul de Finante a subliniat ca Marea Britanie va ramane angajata in eforturile de asigurare a pacii in Irak.

Pentru a candida la postul de premier, este nevoie de sustinerea scrisa a 45 de parlamentari ai Partidului Laburist. Liderul conservator, David Cameron, a apreciat ca tara va fi paralizata timp de 7 saptamani pana la alegerea unui nou premier din randurile laburistilor.

Actualul premier Tony Blair a anuntat joi ca se va retrage din punctie pe data de 27 iunie.