Ministerul Finantelor si Economiei doreste sa pastreze sub controlul statului unele din cele mai importante unitati de producere a energiei electrice considerand ca doar astfel poate asigura securitatea functionarii sistemului energetic national, potrivit NewsIn.

Printre unitatile care vor ramane sub controlul statului se numara reactoarele nucleare 1 si 2 ale centralei de la Cernavoda, hidrocentralele Portile de Fier 1 si 2, cele de pe Oltul Inferior si Lotru.

Conform acestui proiect, companiile din acest domeniu vor intra intr-un proces de restructurare si innoire a capacitatilor energetice prin reabilitarea unitatilor viabile, inchiderea unitatilor neviabile si constructia de noi unitati de productie.

Rovinari, Turceni si Craiova - la privatizare pana la finele lui 2008

Complexele energetice Rovinari, Turceni si Craiova vor fi privatizate pana la sfarsitul lui viitor, cu asigurarea continuarii activitatii de catre investitorii privati in conditiile impuse de legislatia privind protectia mediului, iar capacitatile neviabile ale companiei Termoelectrica vor fi inchise.

Totodata, documentul prevede si infiintarea unui nou grup de huila la Braila de catre o companie mixta formata din Termoelectrica si un investitor privat.

De asemenea, si termocentralele Doicesti si Borzesti vor fi privatizate pana la sfarsitul anului 2008.

In cazul Hidroelectrica, MEF doreste continuarea privatizarii microhidrocentralelor.

MEF a finalizat, luni, proiectul strategiei energetice a Romaniei, urmand ca acesta sa fie dezbatut in Guvern la mijlocul lunii iunie, dupa discutii prealabile cu patronatele, sindicatele si mediul academic.