Pe 7 aprilie, cadavrele a doua tinere au fost descoperite intr-un apartament din Seul.

Metoda de sinucidere aleasa a fost intoxicarea cu monoxid de carbon dupa ce in prealabil cele doua au sigilat apartamentul si au dat foc unui carbune.Anchetatorii au stabilit ca cele doua se cunoscusera pe Internet, pe un forum al sinucigasilor.

Pe 14 martie, cinci persoane, barbati si femei, care avusesera in trecut mai multe tentative de sinucidere esuate, s-au intalnit intr-un motel pentru a identifica metode mai sigure.

Salvarea lor a constat intr-o interventie a politie alertata de unul din membri grupului, care intre timp se razgandise. Cei cinci facusera cunostinta tot pe internet.

In ultimii 25 de ani, Corea de Sud a avansat din postura unei tari cu unul din cele mai reduse grade de sinucideri, in plutonul fruntas, alaturi de tarile fostei URSS.

Potrivit Institutului National de Statistica din Coreea de Sud, rata sinuciderilor a ajuns in ultimii ani la 25 de cazuri la suta de mii de locuitori. Prin comparatie, in Romania se inregstreaza o rata a sinuciderilor de 12 cazuri la suta de mii de locuitori in timp ce in Statele Unite e putin peste 10 la acelasi esantion.

Situatia este relativ asemanatoare si in Japonia unde se inregistreaza o incidenta de 24 de cazuri la suta de mii de locuitori. Guvernul Japoniei a anuntat masuri urgente de schimbare a acestei situatii.

Cazurile de sinucideri din Coreea au capatat un avant puternic in ultimii ani, dublandu-se in perioada 2000-2007. Expertii atribuie acest trend periculos modernizarii si dezvoltarii foarte rapide a tarii, un rol important avandu-l internetul care pune in legatura persoanele cu potential sinucigas. Coreea arte cel mai mare numar de conexiuni broadband la nivel mondial.

„Ceea ce ma ingrijoreaza este ca nu cred ca acest trend va da inapoi”, spune Kang Michael Hong, profesor de psihiatrie la Universitatea Nationala din Seul.

Pe parcursul unei singure generatii, Coreea a evoluat de la o economie preponderent agrara spre una extrem de dezvoltata, in special in domeniul high-tech, ceea ce face ca presiune pusa asupra elevilor ce-si doresc un viitor sigur sa fie foarte mare.

Pe acest fond, viata de familie e falimentara. Rata divorturilor a ajuns la un nivel fara precedent. Garantia unei slujbe asigurata pe viata nu mai exista, mai ales de la marea criza economica cu care s-a confruntat Asia la sfarsitul anilor 90.

La sfarsitul lui 2005, o demonsttie impresionanta a avut loc la Sul, cateva mii de elevi iesind in strada pentru a protesta fata de presiunea la care sunt supusi de sistemul de invatamant. Actiunea a avut la baza un val de sinucideri caruia i-au cazut victime 15 elevi intr-o perioada de timp foarte scurta.

Intr-o analzia realizata de o echipa de medici, s-a stabilit ca in intervalul 1998-2006 au avut loc 191 de sinucideri colective, mai mult de o treime din cazuri implicand exclusiv oameni care s-au cunoscut pe internet.

In Japonia, anul 2005 a adus 91 de sinucideri care au implicat persoane ce au interactionat in prealabil pe net.

Inca din 2005, portalurile din Coreea au interzis introducerea unor cuvinte precum moarte sau sinucidere in numele blogurilor. Astfel, daca o persoana efectueaza o cautare cu expresii precum „moarte” sau „sinucidere” sunt afisate numai rezultate care indruma catre site-uri de consiliere psihologica.

„Vreau sa ma sinucid. Am 30 de mii de won(moneda nationala in Coreea). Poate cineva sa-mi vand o otrava. Nu vrea sa am o moarte dureroasa”, este mesajul unui adolescent extrem de stresat de presiunea la care e supus in mediul scolar.

Pe acest fond, guvernul cauta solutii, printe ele numarandu-se identificare de formule chimice care sa faca pesticidele mai putin periculoase pentru om, sau ridicarea unor obstacole mai mari care sa faca imposibila aruncarea de pe poduri.

Si la metrou se caua solutii de siguranta, urmand ca trenurile sa fie dotate cu instalatii video care sa permita conducatorilor sa verifica sinele inainte de intrarea in statii, in 2005, nu mai putin de 95 de persoane aruncandu-se in fata metrolui.

O comisie guvernamentala a Coreei, a decis inchiderea unui numar de 566 de bloguri care sustineau interactionarea intre persoane cu comportament suicidal.

Anual nu mai putin de 12 mii de pesoane isi iau viata in Coreea.