Trupele libaneze s-au confruntat, duminica dimineata, cu militanti afiliati gruparii al-Qaida, in nordul Libanului, unde cel putin 48 persoane au fost ucise dintre care 23 de militari si 10 civili.

Luptele au izbucnit la intrarea in tabara de refugiati de la Nahr al-Bared, nu departe de orasul Tripoli, unde un post de control al armatei a fost atacat de membrii gruparii Fatah al-Islam, relateaza Reuters.

Un ministru libanez a declarat ca luptele cu gruparea Fatah al-Islam, despre care Guvernul afirma ca ar fi sustinuta de Siria, par a fi menite sa impiedice demersurile ONU pentru crearea unui tribunal international pentru anchetarea crimelor politice din Liban.

15 membri ai gruparii Fatah al-Islam au fost ucisi in tabara de refugiati, unde locuiesc 40.000 de palestinieni. Surse medicale, citate de Reuters au declarat ca printre civilii ucisi se aflu si doi copii. Alte alte 50 de persoane au fost ranite.

Armata libaneza nu are voie sa intre in taberele de refugiati palestinieni, protejate de un acord semnat cu 38 de ani in urma, insa si-a intensificat prezenta in apropierea acestora dupa ce membrii Fatah al-Islam au fost acuzati de comiterea a doua atentate intr-o zona crestina din apropiere de Beirut la inceputul acestui an.

Gruparea Fatah al-Islam a fost creata anul trecut, de dizidenti ai gherilei pro-siriene Revolta Fatah. Autoritatile libaneze afirma ca gruparea reprezinta mai degraba o acoperire a serviciilor de informatii siriene, dar afirmatia este respinsa atat de grup, cat si de Siria.

Declaratiile Fatah al-Islam au fost publicate in trecut pe site-uri Web islamiste care publica si comunicatele retelei al-Qaida.