Greva minerilor a fost suspendata joi, in urma negocierilor dintre reprezentantii sindicali si conducerea Ministerului Economiei si Finantelor. Ministrul Economiei, Varujan Vosganian a declarat la sfarsitul discutiilor ca principala revendicare a sindicalistilor din minerit - proiectul strategiei energetice - va fi dezbatuta pana la 10 iunie cu sindicatele.

La randul sau, liderul minerilor din Oltenia, Marin Condescu, a anuntat ca se vor suspenda toate actiunile de protest pana pe 30 iunie. Pe de alta parte, presedintele AVAS, Teodor Atanasiu declarase ca este „greu sa ajungem la o intelegere pentru ca minerii nu stiu de ce sunt in greva", precizand ca cererile acestora sunt aberante.

Miercuri, Vosganian le ceruse minerilor sa se intoarca la lucru, dupa ce au obtinut o crestere salariala de 15-17%. Totodata, i-a asigurat ca privatizarea complexurilor energetice nu va incepe decat dupa finalizarea strategiei energetice, aflata in dezbatare publica.

Federatia Nationala "Mine Energie" a anuntat ca la actiune participa aproximativ 15 000 de salariati, iar principala solicitare este impiedicarea trecerii in subordinea AVAS a celor doua complexe energetice inainte de adoptarea legii privind strategia energetica nationala.

Sindicalistii au protestat si fata de conditiile precare de munca, solicitand ca acestea sa fie in conformitate cu normele de protectie a muncii si cu normativele de personal.

Totodata, ei au mai cerut reorganizarea activitatii de producere a energiei electrice si termice din Oltenia pe baza de lignit, prin crearea unui singur complex energetic.

Complexurile Turceni, Rovinari si Craiova asigura 30% din productia de electricitate a Romaniei, din componenta carora fac parte unitati de extractie a carbunelui si centrale termoelectrice. Conform strategiei Ministerului Economiei si Finantelor, aceste compelxe ar urma sa fie privatizate pana la sfarsitul anului 2008.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, la finalul sedintei de guvern de miercuri, ca protestul minerilor este "nefiresc si fortat".

Grevistilor li s-au alaturat sindicalistii de la complexele energetice Rovinari si Turceni si ortaci de la mina Plostina din cadrul Societatii Nationale a Lignitului Oltenia, care s-au blocat in subteran si au refuzat sa predea schimbul.

De asemenea, reprezentantii Uniunii Sindicale Mine-Energie Valea Jiului au anuntat joi ca vor declansa procedurile pentru declansarea grevei de solidaritate cu minerii din bazinul Oltenia.

Update: Deputatul PD Monica Iacob Ridzi este de parere ca prin trecerea complexurilor Turceni si Rovinari la AVAS, premierul Tariceanu incalca programul de guvernare si angajamentele asumate la momentul adoptarii ordonantei OPSPI, se arata intr-un comunicat al PD.