Katsusuke Yanagisawa, un japonez, in varsta de 71 de ani, a reusit sa escaladeze cel mai inalt varf din lume, Everestul. El a devenit, astfel, cel mai in varsta alpinist care a ajuns vreodata la o asemenea altitudine (8848 metri), a anuntat Asociatia alpinista japoneza, citata de AFP.

Fost invatator, Katsusuke Yanagisawa a reusit sa stabileasca acest record in 22 mai, insotit de o echipa de alpinisti din Noua Zeelanda si Japonia.

El a marturisit unui cotidian japonez ca a simtit o mare bucurie cand a ajuns in varf si ca a ramas acolo timp de o jumatate de ora pentru a profita de razele soarelui.

"A fost un sentiment fantastic", a adaugat el.

Precedentul record ii apartinea tot unui japonez, care, cu un an in urma, cand a cucerit si el Everestul, avea 70 de ani si jumatate. Totodata, prima femeie care a cucerit Everestul a fost tot din Japonia:

Junko Tabei in 1975.

Everestul este cel mai inalt varf din lume, se afla in Muntii Himalaya, la frontiera intre Nepal si Tibet. Prima data a fost cucerit de britanicul Edmund Hillary si nepalezul Tenzing Norgay in 29 mai 1953.