Inspectorii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), incep vineri, un control de fond privind activitatea procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie, la solicitarea ministrului Justitiei, Tudor Chiuariu.

Va fi analizata activitatea acestora din perioada 1 ianuarie 2006 pana in prezent, inclusiv managementul activitatii, respectarea normelor deontologice si a celor de comunicare.

Controlul vine dupa ce ministrul Jusititiei a cerut, in 8 mai, revocarea procurorului Doru Tulus din functia de sef al Sectiei a II-a din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA). Decizia de revocare urmeaza sa fie luata in functie de rezultatele controlului care incepe astazi.

Cererea de revocare a lui Tulus, adresata presedintelui interimar Nicolae Vacaroiu, se bazeaza pe trei “capete de acuzare”: exercitarea necorespunzatoare a atributiilor manageriale, lipsa aptitudinilor manageriale si carentele de comportament si comunicare in relatia cu ceilalti procurori si cu justitiabilii.

Solicitarea de revocare a lui Tulus, care instrumenta dosarele mai multor politicieni, a starnit imediat un val de reactii pe scena politica. Iar seful DNA, Daniel Morar, a anuntat ca va depune o plangere la Consiliul Superior al Magistraturii, in care il acuza pe ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu de imixtiune in actul de justitie.

In plus, imediat dupa ce ministrul Justitiei a cerut demisia procurorului Doru Tulus, s-au inregistrat trei demisii la varful Ministerului: Ion Codescu, secretar de stat pentru afaceri europene, Cristi Danilet, consilierul ministrului, si Laura Stefan, director Directia de relatia cu Ministerul Public, prevenirea criminalitatii si a coruptiei.

Potrivit legii privind statutul magistratilor, revocarea procurorilor din functii de conducere se face de catre presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei si cu avizul consultativ al CSM, din urmatoarele motive: nu indeplinesc una din conditiile necesare numirii in functie, in cazul exercitarii necorespunzatoare a atributiilor manageriale si in cazul aplicarii uneia dintre sanctiunile disciplinare.