Autoritatile de la Bruxelles vor decerna pentru prima data in aceasta toamna, pe 18 octombrie, premiul Lux pentru film. Scopul distinctiei este de a incuraja distributia filmelor europene in Uniunea Europena, cu ajutorul subtitrarii in toate cele 23 de limbi oficiale ale UE, informeaza site-ul Parlamentului European.

Numele premiului face referire la cuvantul latin, care inseamna lumina, si la fratii Lumiere, care au inventat cea de-a saptea arta.

Dupa ce experti in cinematografie selecteaza trei filme din cele care candideaza pentru premiu, deputatii europeni voteaza castigatorul. Acesta nu va primi o suma de bani, ci subtitrarea filmului in 23 de limbi pentru a putea fi difuzat mai usor in Uniunea Europeana.

„Recompensa, care consta in subtitrarea filmului castigator in toate limbile UE, vrea sa arunce in aer barierele lingvistice si sa permita o difuzare imediata si universala a operei“, a declarat Gerard Onesta, deputat european francez

862 de filme artistice au fost produse in UE anul trecut, cu 47 mai multe decat in 2005 si numarul de spectatori in cinematografe este in crestere (926 de milioane, cu 3,6% mai multi decat in 2005), potrivit aceleiasi surse.

Cu toate acestea, numai cateva filme europene reusesc sa traverseze granita tarii de origine. Unul dintre motive este competitia acerba cu filmele americane cu un buget mai mare pentru promovare si beneficiaza de o distributie mai simpla din cauza limbii engleze comune. Filmele europene ocupau in 2006 doar 27,6% pe piata Uniunii Europene.

Programul european MEDIA 2007-2013

In octombrie anul trecut, Parlamentul european a aprobat programul Media 2007, pentru perioada 2007-2013, cu un buget de 755 de milioane de euro. Acesta sustine industria audiovizuala in UE. Creat in 1990, acesta sprijina dezvoltarea si distribuirea a mii de filme, dar finanteaza si activitati de pregatire profesionala, festivaluri si proiecte de promovare pe tot continentul.

La Cannes, 11 din filmele participante au fost finantate de programul Media.