Festivitatea de deschidere a celei de-a sasea editii a TIFF-ului s-a tinut in prezenta a peste 1200 de persoane, asezate pe scaune, in picioare si pe jos. Cu totii in asteptarea lui Cristi Mungiu si a filmului sau laureat la Cannes in urma cu o saptamana. De altfel, aceasta este chiar premiera nationala a peliculei.

Vizibil emotionat, regizorul a multumit pentru aplauze si a declarat ca spera sa le primeasca dupa vizionarea filmului.”Pentru orice cineast acesta este momentul adevarului. Momentul in care filmul tau ajunge sa se intalneasca cu spectatorii la care te-ai gandit atuncea cand scriai. Si vreau sa va multumesc ca sunteti intr-un numar atat de mare alaturi de noi in aceasta seara.

E cea mai mare onoare si bucurie pe care poti s-o ai la premiera ta, sa ai o asemenea sala plina”, a adaugat Mungiu.

In aceeasi sala s-au mai aflat ambasadorul Coreii de Sud, Choi Il Song, regizorul britanic Nicholas Roeg, regizorul roman Andrei, Serban, actritele Oana Pellea si Alexandra Maria Lara, dar si ziaristi de la The Guardian, Le Figaro sau Frankfurter Algemeine Zeitung.

Presedintele onorific al festivalului, Tudor Giurgiu a anuntat ca TIFF-ul va incerca sa repete si in urmatorii ani aventura paralela cu Sibiul pentru a permite si altor orase sa se bucure de filme.

“Este un paradox ca o tara cu filme premiate in strainatate sa aiba orase fara sali de cinema”, a amintit Giurgiu. El a sugerat chiar doua locatii viitoare: Zalaul si Brasovul. Orasul gazda va ramane insa Clujul, unde primaria s-a angajat sa finanteze in urmatorii 10 ani cu cel putin 100.000 de euro TIFF-ul.

La aceasta editie, directorul artistic al festivalului a anuntat doua alte premiere, mondiale, filmul lui Nicholas Roeg, "Puffball” si cel al lui Oliver Parker, "I really hate my job”.