Regizorul Cristian Mungiu, prezent la Cluj, la Festivalul International de Film Transilvania, declara ca vestea piratarii filmului "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" a dat peste cap planurile de lansare si distribuire a peliculei.

Mungiu considera o lipsa de respect fata de realizatori o astfel de practica atata vreme cat mai poate fi vazut un film la cinema si este

mirat cum a fost posibil acest lucru. El a dezvaluit faptul ca nu a facut copii pe dvd nici pentru prieteni sau colaboratorii filmului.

Filmul trebuia sa fie lansat oficial in septembrie, insa daca piratarea este de amploare evenimentul ar putea avea loc mai repede

desi vara este in general un sezon mort pentru industria cinematografica.

Material didactic pentru elevii francezi

Si tot legat de aspectele morale, Mungiu s-a declarat incantat de Premiul pentru Educatie Nationala pe care l-a primit filmul sau la Cannes, premiu despre care nici nu stia ca exista inaintea festivalului.

Asta pentru ca exista o componenta educativa intentionata in film si ca si-a dorit ca spectatorii sa isi puna probleme morale in legatura cu subiectul filmului si nu sa se distreze ca la un film oarecare.

Ca urmare a acestui premiu, filmul va fi distribuit in toate liceele din Franta ca material didactic pe suport DVD pentru elevi. Cristian Mungiu si-ar dori ca acest tip de metoda educationala sa existe si in

Romania chiar daca si numai sub forma vizionarii la cinema. Filmul a concurat pentru acest premiu cu toate celelalte 42 de filme selectate la Cannes.

Dialog cu Andrei Serban

In timpul conferintei de presa de astazi, Cristian Mungiu a raspuns intrebarilor unui alt regizor celebru, Andrei Serban, prezent printre ziaristi.

Andrei Serban considera ca victimele in film sint personajele care nu stiu ce li se intampla, care nu se pot desprinde de turma si care au nevoie de un tatuc.

Mungiu i-a rapuns ca victima, in viziunea sa este prietena fetei care avorteaza. Asta pentru ca este singura suicient de lucida sa priceapa drama si implicatiile intregii intamplari.

Distributia filmului in SUA

Filmul va fi distribuit peste ocean prin intermediul unei companii care s-a ocupat anul trecut inclusiv de distribuirea unor filme nominalizate la Oscar. Mungiu nu se asteapta sa aiba public in salile si lanturile de distributie axate pe filme de genul Shrek 5 sau

Spiderman.

El declara ca exista in Statele Unite un public suficient de numeros care va gusta la adevarata valoare filmul. In privinta publicului strain, regizorul a marturisit ca francezii au urmarit tot filmul intr-o tacere apasatoare, semn ca fiecare proiectie provoaca alte reactii.

La Cluj, aseara, anumite scene au provocat rasetele publicului, puse

insa de Mungiu pe seama defularii tensiunii pe care filmul o provoaca.