Presedintele american George W. Bush a transmis marti Rusiei ca "Razboiul Rece s-a incheiat", si ca ingrijorarile Moscovei privind extinderea scutului american antiracheta in Europa sunt neintemeiate, relateaza AFP.

Premierul ceh Mirek Topolanek ceruse tarilor membre NATO sa sprijine proiectul american de desfasurare a scutului antiracheta. Intre timp, la Praga militanti ai miscarii Greenpeace au protesat fata de vizita presedintelui american.

Protestatarii au lansat un balon, pe care scria „72% spun nu radarului”, facand aluzie la ultimele sondaje de opinie.

Washingtonul a inceput, la mijlocul lunii mai, negocierile cu Praga si Varsovia pentru a instala o baza radar, respectiv 10 rachete de interceptare. Presedintele Bush a ajuns la Praga luni seara, inainte de summitul G8, pentru a apara proiectul si pentru a incerca sa convinga opinia publica, nefavorabila planului.

El s-a intalnit cu presedintele ceh Vaclav Klaus, apoi cu premierul Topolanek, , inainte de a pleca in Germania.

SUA intentioneaza sa instaleze in Cehia si Polonia, baze ale scutului antiracheta, lucru care a generat un val de nemultumiri la Mosocova, care vede in acest proiect o incalcare a acordurilor de dezarmare semnate la sfarsitul Razboiului Rece.

Vladimir Putin a amenintat, intr-un interviu acordat mai multor ziare occidentale, inainte de summitul G8, ca va indrepta din nou rachete catre tinte din Europa, daca Statele Unite vor instala elemente ale scutului antiracheta pe continent.

Relatii tensionate Rusia-SUA

Reactia presedintelui rus la planul de amplasare a scutului anti-racheta dezamageste lideriI politici si aduce aminte de discursurile lui Hrusciov, fostul lider sovietic in perioada Razboiului Rece.Intre timp,

Bush continua sa-l asigure pe Vladimir Putin ca strategia propusa este una strict defensiva impotriva unor posibile atacuri din Iran si Coreea de Nord.

Relatiile tensionate dintre Rusia si SUA pe aceasta tema vor avea probabil o influenta asupra discutiilor de la summit-ul G8 care se desfasoara miercuri in Germania. Presedintele american doreste o reconciliere intre cele doua state si chiar o colaborare din partea lui Putin, caruia ii va propune sa trimita generali si oameni de stiinta pentru a verifica sistemul defensiv creat de americani.