Filmul “A fost sau n-a fost”, regizat de Corneliu Porumboiu, va rula incepand de miercuri in cinematografele din SUA, fiind a doua pelicula romaneasca care reuseste sa patrunda pe piata americana in ultimii ani dupa “Moartea domnului Lazarescu“.

Beneficiind de o puternica campanie publicitara realizata de compania Tartan Films, productia semnata de Corneliu Porumboiu va rula cu titlul de “12:08 East of Bucharest”. La Film Forum din Manhattan, pelicula romaneasca va avea sase reprezentatii zilnice, iar spectatorii vor primi si copii ale filmului “Visul lui Liviu“, realizat de asemenea de Corneliu Porumboiu.

O avanpremiera a filmului “A fost sau n-a fost“, care a avut loc in urma cu doua luni la New York, a avut reactii favorabile printre criticii americani care s-au declarat incantati de “comedia realizata cu umorul traditional est-european...delicat dar si ascutit ca un cutit”.

Prestigiosul cotidian “New York Times“ a prezentat in editia sa de duminica o cronica a filmului in care afirma ca Porumboiu sarbatoreste “umorul balcanic ca pe o arma a supravietuirii“. Publicatia americana afirma ca filmul regizat de Porumbiu confirma aparitia unui nou cinema romanesc care-i include pe Cristi Puiu, Catalin Mitulescu, Cristi Mungiu sau Cristian Nemescu.

Ziaristii americani vorbesc si de interesul relativ scazut pentru productiile independente in Romania, afirmand ca Porumboiu a fost nevoit sa atraga finantare din partea patronului unui hotel, de la o fabrica de lapte, un producator de ulei si o brutarie pentru a acoperi cei 300.000 de dolari necesari pentru realizarea filmului.

“A fost sau n-a fost“ a fost vizionat in Romania de aproximativ 13.000 de spectatori.

“A fost sau n-a fost” este concentrat in jurul unei dezbateri la un post de televiziune din Vaslui, unde moderatorul incearca sa afle daca oamenii au iesit in strada in decembrie 1989 inainte de fuga cuplului Ceausescu.

La momentul avanpremierei americane, Corneliu Porumboiu ne-a declarat ca “sunt o serie de regizori tineri care fac filme despre lumea in care traiesc, fac filme cu sinceritate si de calitate... filmul romanesc incepe sa fie vazut si sa circule, ceea ce nu s-a intamplat o foarte lunga perioada de timp“.