"Nu am avut nici o discutie pe aceasta tema", a declarat Vacaroiu. Senatorul PNL Norica Nicolai, care a facut parte din delegatia care l-a insotit pe Nicolae Vacaroiu in Franta, le-a declarat jurnalistilor ca presedintele Senatului nu a avut niciun fel de discutii private cu Christian Poncelet, pentru promovarea sau sustinerea unei firme franceze in Romania.

Surse judiciare au aratat ca Parchetul din Paris a deschis o ancheta dupa ce a fost sesizat de fapte de trafic de influenta legate de numele lui Poncelet, scrie cotidianul Le Monde, in editia electronica de miercuri.

Potrivit saptamanalului de investigatii Le Canard, presedintele Senatului a intervenit, de mai multe ori, pe langa prietenul sau Jean-Claude Bertoldi, angajat la Sogea, o intreprindere de lucrari publice, pentru a facilita obtinurea unor contracte in Franta si in strainatate.

Omul de afaceri Jean-Claude Bertoldi este acum retinut, in urma unei anchete, pentru "escrocherie, abuz si fals in inscrisuri private", potrivit unor surse judiciare citate de Le Monde.

Le Canard prezinta un fragment dintr-o marturie a lui Bertoldi in fata anchetatorilor in care acesta vorbeste de un comision de 8 000 de euro pe care Poncelet urma sa-l primesca daca Sogea obtinea un contract cu ajutorul acestuia.

Intre altele, Poncelet s-ar fi intalnit cu presedintele Senatului Romaniei, Nicolae Vacaroiu, in 15 februarie la cererea lui Bertoldi, pentru a facilita deschiderea unui magazin Carrefour in Romania, scrie AFP.

Potrivit anchetatorilor, Poncelet s-ar fi folosit influenta si in Iran, Azerbaïdjan sau Kazakhstan.

Acesta a reactionat imediat si a dezmintit categoric, intr-un comunicat de presa, "alegatiile mincinoase", anuntand ca va depune plangere pentru "calomnie".

Totodata, Christian Poncelet a explicat pentru Canard ca "a vrut sa ajute companiile franceze sa se dezvolte in strainatate, in conditii foarte transparente", ca "nu a primit niciodata niciun ban" si "nu a facut niciodata presiuni asupra cuiva". El a adaugat ca nu-l cunoaste prea bine pe Bertoldi.

Nicolai spune ca Vacaroiu a vorbit doar prin translator

Senatorul PNL Norica Nicolai, care a facut parte din delegatia care l-a insotit pe Nicolae Vacaroiu in Franta, le-a declarat jurnalistilor ca presedintele Senatului nu a avut niciun fel de discutii private cu Christian Poncelet, pentru promovarea sau sustinerea unei firme franceze in Romania.

"Am facut parte din acea delegatie care a sarbatorit relatiile dintre Senatul francez si cel roman, fiind institutia franceza care a marcat aderarea Romaniei la UE. Atunci am fost mai multi senatori si nu au fost niciun fel de discutii private cu domnul Christian Poncelet.

Din contra, domnia sa a fost insotit de o serie de senatori francezi, membrii grupului de prietenie Franta-Romania, de staff-ul tehnic si de staff-ul nostru tehnic. La toate discutiile care s-au purtat, atat cele oficiale cat si cele cu ocazia unei mese care a fost organizata de presedintele Senatului francez, discutiile nu au vizat firme romanesti sau straine", a adaugat Norica Nicolai.

Senatorul PNL a mai spus ca Nicolae Vacaroiu nu cunoaste limba franceza, iar toate discutiile au avut loc in prezenta unui translator.

Vacaroiu: "Nu am avut nici o discutie pe aceasta tema"

Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, s-a aratat surprins de aparitia numelui sau in aceasta afacere.

“Este un concern atat de mare, care peste tot in lume este invitat sa deschida magazine... Deci de ce ar avea nevoie Carrefour de pila cuiva, de interventie? E de neconceput, dupa parerea mea. Si toate orasele din Romania se bat sa aduca pe teritoriul lor super- magazine, care duc la alt nivel de civilizatie.

E o fabulatie, in nici o intalnire nu se discuta asa ceva, nu am avut nici o intalnire privata. Deci nu exista nici o implicare, nici o interventie a domnului Poncelet pentru Carrefour.

Carrefour e in Romania de multi ani. Deci nu am avut nici o discutie pe aceasta tema”, a declarat Vacaroiu miercuri.