Senatul a aprobat, miercuri, un amendament potrivit caruia parlamentarii vor avea acces la informatiile clasificate, fara obligatia de a primi certificat ORNISS. Actul normativ a fost adoptat in urma unei cereri de reexaminare trimisa Parlamentului de Nicolae Vacaroiu, in perioada in care acesta detinea functia de presedinte interimar.

In luna martie, senatorii si deputatii primisera acces la informatiile clasificate, fara obligativitatea certificatului ORNISS, ci numai in baza unor proceduri interne ale Parlamentului, insa o luna mai tarziu, Vacaroiu a cerut reexaminarea legii pe motiv ca nu respecta prevederile Uniunii Europene si ale NATO.

Potrivit actului normativ, parlamentarii au acces la informatiile clasificate, in baza unor proceduri interne ale Parlamentului, avizate de ORNISS, dupa ce au luat la cunostinta responsabilitatile ce le revin si dupa ce au semnat un angajament scris de pastrare a secretelor de stat si de serviciu.

Singura modificare operata prin amendament la forma initiala a legii este eliminarea principiului "necesitatea de a cunoaste" stipulat in definirea ORNISS ca institutie.

Initial, Senatul a respins cererea de reexaminare, pentru ca a intrunit numai 68 de voturi pentru, insuficiente unei legi organice - 69. Ulterior, initiatorul acestei legi, senatorul PSD Serban Nicolae, a contestat votul si a cerut refacerea scrutinului.

Certificatele eliberate de Oficiului Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat (ORNISS) permite accesul, pe de o parte, la documente clasificate ale NATO si, pe de alta parte, la informatii clasificate secrete de stat. Pentru a obtine un astfel de certificat trebuie completat un chestionar cu mai multe intrebari.

ORNISS este doar institutia abilitata sa elibereze aceste certificate, verificarile fiind efectuate, in cazul institutiilor civile, de catre SRI.