Sistemul pensiilor private este suficient de bine reglementat, supravegheat si garantat incat sa nu existe premisele repetarii unui scenariu de tip FNI - aceasta a fost concluzia seminarului "Pensiile private: ce garantii sunt ca nu vom avea un nou caz FNI?", organizat ieri de ZF in parteneriat cu Interamerican Pensii.

FNI a fost cel mai mare faliment al unui fond mutual din Romania, care a lasat in urma o gaura de 300 de milioane de dolari si 300.000 de clienti care nu si-au mai recuperat banii.

Companiile de administrare de pe piata, autoritatea de reglementare si supraveghere si sindicatele afirma ca pensiile private vor fi cel mai sigur instrument de economisire pe termen lung de pe piata.

Pensiile private vor reprezenta afacerea secolului, activele din sistem urmand sa ajunga la zece miliarde de euro in urmatorul deceniu si la peste 40 de miliarde de euro in urmatorii zece ani, conform unor estimari.

"Mecanismele de garantare si supraveghere fac imposibil un eveniment de tipul FNI in cazul pensiilor private", afirma Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Integral in Ziarul Financiar