Oamenii de stiinta au facut un uimitor progres prin descoperirea cauzelor genetice ale unor boli des intalnite de care sufera milioane de oameni, in toata lumea.

Folosind o noua tehnica de examinare a DNA-ului in randul a 17 000 de pacienti, cercetatorii au descoperit cauze genetice inclusiv in bolile de inima, scrie cotidianul britanic The Guardian, in editia electronica de joi.

Au fost studiate 50 de grupuri de persoane, ca experiment si au fost identificate 24 de noi legaturi genetice responsabile de declansarea artritei, tulburarilor maniaco-depresive, a bolii Crohn (o afectiune inflamatorie intestinala), bolilor de inima, diabetului de tip 1 si 2, artrita si hipertensiunii arteriale.

Identificarea acestor gene permit acum o mai buna intelegere a modului in care se declanseaza aceste boli, care sunt persoanele cu cel mai mare risc, dar si crearea unor tratamente specifice personalizate, spun autorii studiului.

Peter Donnelly de la Oxford University, coordonatorul programului de cercetare, spune ca cele mai multe dintre aceste boli comune sunt foarte complexe, parte a fiintei umane, cu gene care interactioneaza cu mediul si cu stilul de viata.

“Acest studiu este un punct de referinta in cercetarea diabetului" a spus Karen Addington de la Juvenile Diabetes Research Foundation. Astfel, se deschide calea imbunatatirii tratamentelor dar si a preventiei in cazul pacientilor cu risc genetic de boala.