Consultarile dintre partidele parlamentare si presedintele Traian Basescu s-au incheiat, vineri, fara a se ajunge la nici un rezultat. Discutiile se anuntau oricum tensionate, avand in vedere ca seful statului a propus gasirea unui nou premier care sa prezinte Parlamentului o echipa guvernamentala axata pe reprezentanti ai PNL-PD-PLD.

Delegatia PSD, condusa de secretarul general, Titus Corlatean, a declarat ca nu accepta propunerea lui Basescu si ca responsabilitatea iesirii din criza revine presedintelui si premierului.

Delegatia PNL, condusa de Crin Antonescu a plecat de la Cotroceni, dupa doar 10 minute de discutii. Liberalii i-au reprosat presedintelui ca si-a depasit, din nou, rolul constitutional. PD a sustinut la Cotroceni ca prefera sa ramana in opozitie decat sa intre la guvernare alaturi de PSD.

Programul consultarilor cu politice parlamentare este urmatorul:

• Ora 10.00 - 10.30 - Partidul Social Democrat;

• Ora 10.45 - 11.15 - Partidul National Liberal;

• Ora 11.30 - 12.00 - Partidul Democrat ;

• Ora 12.15 - 12.45 - Partidul Conservator;

• Ora 13.00 - 13.30 - Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania;

• Ora 13.45 - 14.15 - Grupul Minoritatilor Nationale;

• Ora 14.30 - 15.00 - Partidul Liberal Democrat.

Propunerea presedintelui vine dupa consultarile anterioare cu partidele politice, cand a constatat ca „majoritatea acestora refuza solutia democratica garantata prin organizarea de alegeri anticipate”.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat, intr-o scrisoare deschisa, ca nu va participa la consultarile pe care presedintele Basescu le va avea la Cotroceni cu partidele politice."

Seful Executivului a explicat motivele pentru care nu va conduce delegatia PNL la consultarile de la Palatul Cotroceni:

"Eu nu voi lua parte la acest joc politic bazat pe minciuna si dezinformare (...). Modul in care va promovati ambitiile politice in calitate de presedinte al Romaniei nu aduce nimic bun romanilor.

Este doar un episod dintr-o intriga meschina, menita sa va satisfaca setea de putere" - sustine Tariceanu.