Naveta spatiala americana Atlantis s-a cuplat la Statia spatiala internationala pentru a continua lucrarile de extindere a statiei spatiale, a anuntat Nasa citata de presa internationala. Misiunea in spatiu a celor sapte astronauti va dura 11 zile.

Echipajul este compus din comandantul Rick Sturckow, copilotul Lee Archambault si inca cinci specialisti: Patrick Forrester, James Reilly, Steven Swanson, John Olivas si Clayton Anderson.

Scopul misiunii lor este de a instala un tronson metalic, cu o greutate de 16 tone, care sa intareasca si sa extinda scheletul Statiei Spatiale. Astronautii vor mai livra si o a treia pereche de antene solare si baterii.

Sunt programate trei iesiri in spatiu ale astronautilor. In cazul in care vor exista probleme tehnice, ei mai au la dispozitie o iesire suplimentara pentru a le rezolva.

Sambata, la lansarea navetei, de la Cape Canaveral, statul Florida, aceasta a atins viteza de sase mii de kilometri pe ora si o altitudine de peste 50 de kilometri, la numai un minut dupa ce a decolat. Rezervoarele de combustibil solid s-au separat de corpul navetei la doua minute dupa lansare si au cazut in Oceanul Atlantic, urmand ca acestea sa fie recuperate pentru reutilizare.

Managerul de program al navetei, Wayne Hale, a declarat ca nu s-au desprins bucati de spuma de pe rezervor inainte de separarea rachetelor propulsoare.

Este primul zbor spatial al unei navete americane in acest an si cel de-al cincilea de la dezastrul Columbiei, la 1 februarie 2003.

Lansarea navetei Atlantis fusese amanata de acum trei luni din cauza

unui incident in care cateva bucati de spuma s-au desprins de pe rezervor.