Pentru Formula 3 au taiat copacii din Parcul Izvor. Huruitul motoarelor a trecut, nu i-a sadit nimeni la loc. Mai bine. Cu cat mai putini arbori ornamentali, cu atat mai putini catei cu coada ridicata.

Azi, aflu de la Natural Born Bucurestean, via Balkan Express, ca Ontanu, primarele de la 2, a trimis buldozere vizavi de Primarie ca sa-i largeasca trotuarele. Alti copaci retezati in sunetul de opera rock al drujbei. Putini, vreo patru-cinci (vezi foto).Nu-i mare paguba la un oras asfixiat, care are zilele numarate pana cand va supravietui doar cu masca de gaze.

Sunt astea doua exemple crime ecologice? Nici gand. Burtile din primarii au in fata arborilor din oras atitudini de javre. Asemanarea dintre maidanezi si primari? Primarii gandesc ceea ce cateii chiar fac: ”Ma pis pe ei de copaci!” Pentru ei expresia-cliseu ”arbori ornamentali” chiar are un sens. Spatiile verzi din oras folosesc drept ornament si atat.

Pe Ontanu, la o adica, il vad in stare sa defrizeze toti copacii din sector si sa-i schimbe cu arbori chinezesti,din plastic, in spiritul educatiei sale sanatoase, de meltean crescut cu pestele pe televizor. Ornamental si practic.

Rastolnikov, al lui Dostoievski, dupa ce a ucis-o pe Aliona Ivanova, a intrat intr-o criza de constiinta. Pe scoarta primarilor Capitalei ar trebui sa fie scrijelite urme adanci ale fiecarui copac ucis in Bucuresti. Ma indoiesc, insa, ca asemenea vietati au mustrari, nopti nedormite, sudori de emotie. Sunt personaje fade, palizi trecatori prin viata, constiinte mici.

N-au fost inventate de Dostoievski pentru a le trasa, inca din schita romanului, linii tari, trasaturi ferme.

Daca ai condus vremelnic un sector din Capitala sau daca te crezi etern in functia de primar pe care o detii acum si daca ai taiat vreun copac fara sa plantezi altul in schimb, poti uita vorba romaneasca ”dupa fapta, si rasplata!” Pentru ca tu meriti una dostoievskiana. Dupa crima, si pedeapsa.

Comenteaza pe blogul lui Morar