Oficialitatile maghiare dau de inteles ca anchetele ar putea avea motive politice.

"Secretarul de stat a subliniat ca rolul asumat in ultimul deceniu de organizatia reprezentativa a maghiarilor din Romania in procesul de guvernare a fost deosebit de benefic atat din punct de vedere al imbunatatirii relatiilor inter-etnice in regiune cat si in ceea ce priveste intarirea increderii si parteneriatului ungaro- roman.

Ar fi in interesul ambelor tari daca acest efect favorabil - ar fi pastrat, astfel incat rolul activ asumat de maghiarimea din Romania la nivel national nu ar fi pus in pericol de catre anumite jocuri politice pe termen scurt", se mai arata in scrisoarea Ministerului maghiar de Externe.

Reactia MAE maghiar survine la cateva zile dupa ce presedintele UDMR, Marko Bela, si-a exprimat public nemultumirea fata de faptul ca membri de marca ai Uniunii sunt cercetati de autoritatile romane.

"Noi, UDMR, am deveni cei mai corupti in Romania, noi ungurii suntem cei care umblam cu banii statului. Nu pot sa tratez decat cu ironie si putina dezamagire acest lucru", a spus Marko Bela.

Traian Ungureanu: "O eroare foarte periculoasa

„Este o eroare foarte periculoasa, care face o confuzie voita - dupa cite vad eu - intre apartenenta etnica si egalitatea juridica", a declarat pentru HotNews.ro jurnalistul Traian Ungureanu.

"Cu alte cuvinte, nu cred ca ar trebui sa ne grabim sa asiguram imunitatea juridica in baza originii etnice. Calitatea de maghiar si apartanenta la un anume partid politic sint in mod fundamental chestiuni indiferente puterii judecatorersti intrun stat de drept,” mai spune Traian Ungureanu.

Reactia ministerului de Externe roman

Ministerul Afacerilor Externe sustine, intr-un comunicat de presa remis redactiei HotNews.ro, ca "aceste remarci sunt neuzuale in practica diplomatica", referindu-se la pozitia MAE maghiar.

"MAE al Romaniei, ca institutie omoloaga a MAE ungar, are datoria sa sublinieze in acest context ca toti cetatenii romani sunt egali in fata legii, indiferent de apartenenta etnica si ca, la fel ca in orice stat democratic, procedurile judiciare in materie penala nu pot fi obiect al evaluarii publice pana la finalizarea acestora.

Urmarirea penala nu vizeaza in niciun stat de drept cazuri bazate pe criteriul etnic", se arata in comunicatul MAE.

Istoricul problemelor lui Zsolt Nagy

In 11 iunie, presedintele Traian Basescu l-a suspendat din functie, prin decret prezidential, pe ministrul Comunicatiilor, Zsolt Nagy, pentru ca "se afla in curs de urmarire penala la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, sub aspectul savarsirii infractiunii de sprijinire a unui grup infractional organizat cu caracter transnational".

Ministrul Zsolt Nagy este urmarit penal in dosarul privatizarilor strategice. In presa au aparut informatii legate de presupuse legaturi ale ministrului UDMR cu reteaua de spionaj a Stamen Stancev, facilitand scurgerile unor informatii secrete catre reteaua bulgarului.

Informatiile ar fi favorizat castigarea unor licitatii pentru consultanta sau privatizarea unor societati - Radiocomunicatii SA, Posta Romana si Romtelecom.

In plus, vicepremierul Marko Bela este anchetat de DNA pentru un avans in valoare de circa un miliard de lei vechi primiti in contul unei viitoare opere literare.